14:55 / 28.06.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Danko Družijanić/Dnevnik/B.A./HRT

U Danskoj prvi put zabilježen najnoviji soj koronavirusa - delta plus

Ilutracija

Ilutracija

Foto: Kirill Braga / REUTERS

U Danskoj je prvi put zabilježen najnoviji, zarazniji soj koronavirusa - delta plus. Donio ga je putnik koji je stigao iz Portugala.  Zbog te varijante koronavirusa koja se izrazito brzo širi Španjolska i Portugal vraćaju restrikcije za britanske turiste, a Njemačka želi da i cijela Europska unija postroži mjere za njih. Naime, raste zabrinutost zbog novog vala pandemije.


Crveni alarm u svijetu zbog galopirajućeg širenja delta soja koronavirusa, prvi put otkrivenog u Indiji. U Portugalu se delta-soj rapidno širi iz Lisabona u druge dijelove zemlje. Više od 70 posto slučajeva zaraze uzrokovano je delta-varijantom.

- Trenutačno trebamo pritisnuti papučicu gasa što znači da moramo procijepiti što više ljudi u najkraćem roku zbog novog soja koronavirusa, rekao je Joao Roseiro, član Radne skupine za borbu protiv koronavirusa.

Velika Britanija muku muči upravo s delta sojem. Lockdown, koji već jednom odgođen, trebao bi biti ukinut u srpnju!

- Iako je broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija nizak, bilježimo porast broja zaraza delta sojem. U sljedeća tri tjedna želimo dati još pet milijuna doza cjepiva time bi bili dobri izgledi da 19. srpnja proglasimo kraj lockdownu, poručio je Boris Johnson, britanski premijer.

A službeni je Rim s dolaskom ljeta odlučio u cijeloj zemlji ublažiti mjere ograničenja. Cijela zemlja sada je u bijeloj zoni, s niskom razinom rizika od zaraze. Zaštitne maske više se neće morati nositi na otvorenom.

- Napokon možemo disati! Pogotovo za nas koji koristimo javni prijevoz bez klimatizacije, kažu Talijani.

U zatvorenom prostoru, pak, i dalje će vrijediti pravilo obveznog nošenja maski.


Australija je do sada brzim reakcijama i striktnim mjerama uspjela u pandemiji zadržati niske brojeve. Sada strahuju da ih zbog delta-soja očekuje najteže razdoblje. 


- Sada smo stvarno suočeni s najvećom krizom od početka pandemije u veljači i ožujku prošle godine. Ovo je još gore jer se velikim dijelom moglo izbjeći. Ali zbog loše nabave i distribucije cjepiva, nemamo sredstva za odgovor na ovakvu situaciju. Uz to i provođenje mjera u sydneyskoj zračnoj luci jedan je od uzroka ovoga što je pogodilo taj grad i proširilo se na cijelu zemlju, rekao je Bill Bowtell, stručnjak za javno zdravstvo.


Samo je 5 posto Australaca potpuno cijepljeno. Zna se i od kuda su krenula nova žarišta, od vozača limuzine u Sydneyu i rudara koji je bio u hotelskoj karanteni u Brisbaneu u Queenslandu. Zbog njega se sada traga za 900 rudara, kako bi ih se testiralo i izoliralo.


- Idućih 24 do 48 sati bit će ključno za Queensland, hoće li se proširiti ovaj delta-soj. Moramo biti brzi, mnogo se toga događa diljem zemlje. Od sutra u jedan poslije ponoći na snazi su mjere i pozivam stanovnike, posebno na jugoistoku, da ponovno počnu nositi maske, rekla je Annastacia Palaszczuk, premijerka savezne države Queensland.


Izrael poziva i djecu da se cijepe. Unatoč visokoj procijepljenosti u toj zemlji, delta-varijanta izazvala je nova, manja žarišta. Cjepiva ima dovoljno, ali im uskoro istječe rok trajanja.


- Dragi dječaci i djevojčice, pozivam vas da se još danas cijepite protiv koronavirusa. Cjepivo će vam sačuvati zdravlje i osigurati da ne propustite ljetna zadovoljstva. Gledajte, delta-soj se razbuktao po svijetu i vrlo je zarazan. Pogađa ljude koji nisu cijepljeni, a to ste vi, mladi, rekao je izraelski premijer Naftali Bennett.


Bangladeš je uveo trodnevnu zabranu javnog prijevoza u cijeloj zemlji; iznimka su transport namirnica i tradicionalne rikše. Bit će zatvoreni i svi javni prostori, trgovački centri, hoteli... Restorani mogu raditi, ali isključivo za preuzimanje ili dostavu hrane i pića. 

video thumb

Treći val pandemije pogodio je Južnoafričku Republiku. Najviše je slučajeva infekcije s delta sojem. Uvode se dodatna dvotjedna ograničenja.

- Sva okupljanja bit će zabranjena, policijski sat trajat će od 21 do 4 sata ujutro. Zabranjuje se i prodaja alkohola. Škole će zatvoriti svoja vrata do daljnjega, rekao je Cyril Ramaphosa, predsjednik Južnoafričke Republike.

Zbog novog delta soja koji se rapidno širi zemljom nekoliko je država uvelo ograničenja za putnike iz Južnoarfričke Republike.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!