Neizvjesni predsjednički izbori - u kojem će smjeru krenuti Francuska?

10.04.2022.

17:06

Autor: Nataša Ban/Vijesti/HRT/IMS

Izbori u Francuskoj

Izbori u Francuskoj

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

U Francuskoj je počeo prvi krug predsjedničkih izbora, važnih za cijelu Europu. Aktualni predsjednik Emanuel Macron nada se drugom mandatu, a prema mišljenju analitičara, pred Francuskom je repriza izbora iz 2017. jer bi u drugi krug trebala ući kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen. Drugom krugu nada se i lijevi populist Jean-Luc Melenchon.


48,7 milijuna Francuza s biračkim pravom danas bira među 12 kandidata i kandidatkinja. Rezultat je neizvjestan. U petak, uoči izborne šutnje, sadašnji predsjednik, liberalni eurocentrist Emmanuel Macron imao je 26 posto potpore, samo 3 posto više od Marine Le Pen, njegove najveće suparnice s krajnje desnice.

- Mislim da je danas on jedini koji ima hrabrosti, koji mnogo ulaže u našu budućnost, u ekologiju, djecu, obrazovanje, u istraživanje - i gradi budućnost za Francusku, kaže Armelle Savidan.

Još prije nekoliko tjedana ankete su Macronu prognozirale siguran uspjeh zbog snažne diplomatske aktivnosti u ukrajinskoj krizi i ekonomskog oporavka zemlje.

Le Pen se usmjerila na protuimigrantsku politiku i svakodnevne teme, poput rasta životnih troškova. I potpora joj je počela rasti.

- Izbori za predsjednika vrlo su važan dan kad je riječ o situaciji u zemlji i svijetu, na taj dan određuje se ne samo smjer u sljedećih 5, nego vjerojatno u sljedećih 50 godina, kaže Marine Le Pen, predsjednička kandidatkinja.

Ulazak u drugi krug izbora priželjkuje i veteran francuske ljevice, Jean Luc Melenchon, treći prema anketama. U kampanji je pozivao sve glasače s lijevog spektra da ga podupru.

Emanuelu Macronu na putu do drugog mandata mogli bi stajati oni koji su odlučili ne izići na izbore. Takvih bi, prema nedavnim istraživanjima, moglo biti i do 30 posto.

Biračka mjesta zatvaraju se u 19, a ponegdje i u 20 sati. Odmah nakon zatvaranja očekuju se i prve izlazne ankete koje će pokazati - u kojem smjeru kreće Francuska, druga po jačini ekonomija u Europi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!