Izbori u Francuskoj: Što ako Macron doživi poraz na nacionalnom terenu?

10.04.2022.

09:50

Autor: Jasna Paro/HRT/IMS

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

U Francuskoj je danas prvi krug predsjedničkih izbora. Održavaju se u složenom trenutku - u smiraj pandemije, jeku rata u Ukrajini, ali i u vremenu poskupljenja i pada standarda, koji pogađaju i Francuze. Što bi od svega navedenog moglo presuditi na izborima, u Parizu analizira Jasna Paro. Poslušajte analizu:

video thumb

- Prema anketama građane najviše brinu pad kupovne moći i visoki računi za kućanstva, kaže Paro i dodaje kako je općenito vrlo teško predviđati ove izbore za koje svi kažu da su jedni od najneizvjesnijih predsjedničkih izbora.

Predsjednik Macron, za kojega se do prije nekoliko tjedana činilo da je sigurni pobjednik izbora, u zadnjih par tjedana u anketama je pao za čak 8%. Njegova glavna suparnica Marine Le Pen raste. Posljednji omjer u petak, prije izborne šutnje, pokazivao je 26% podrške za Macrona i 23% za Marine Le Pen. 

Problem je i očekivana slaba izlaznost na izbore. Ankete pokazuju da će 30% birača ostati kod kuće i neće se odazvati na izbore. Od onih koji će izaći - svaki peti još uvijek nije odlučio kome će dati svoj glas.

I prvi i drugi krug izbora održavaju se za vrijeme proljetnih školskih praznika.

- Prvi puta možda postoji realna mogućnost da stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen dobije najviše glasova - kaže Paro.

Ddaje kako je Macron svoje posljednje dane prije izborne šutnje više posvetio domaćim temama koje najviše brinu građane - prije svega ozbiljan pad kupovne moći, nego Ukrajini i drugim europskim temama.

- Ne znamo hoće li to biti dovoljno da mu vrati rejting koji je imao - ocjenjuje Paro.

Dodaje kako i brojke i raspoloženje birača, odnosno njihova nezainteresiranost, pokazuju ono što se činilo nemoguće - da takav političar, koji želi reformirati Europu i EU, može doživjeti poraz na nacionalnom terenu.

Macron je, podsjeća Paro, jedan od najsnažnijih europskih političara u ovom trenutku, koji je i u vrijeme pandemije i u recesiji koja je uslijedila, bio predvodnik i zagovornik najhrabrijih rješenja, i na europskoj i na nacionalnoj razini. Od zajedničkog europskog zaduživanja do zajedničke nabave cjepiva, i sada u energetskoj krizi. 

Koliko će unutarnja i vanjska politika Francuske promijeniti svoj smjer nakon izbora?

- To će sasvim sigurno biti velika promjena, prvenstveno za Europsku uniju. Za Europu je itekako važno tko će voditi Francusku, pogotovo sada kada je rat pred samim europskim vratima. Ne treba zaboraviti da je Francuska druga najveća ekonomija u Europi, da je jedina zemlja članica nakon Britanije koja, nakon što je Britanija izašla, ima stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, jedina europska nuklearna sila. Dodatno, Macron je jedini kandidat koji je podržavao NATO savez i francusko članstvo u njemu. Drugi su više-manje skloni NATO savezu, ali ne izrazito. Primjerice, Marine Le Pen nema ništa protiv toga da Francuska napusti savez. Puno će se toga u Europi promijeniti, odgovara Paro.

U slučaju da Macron dobije drugi mandat, sigurno će raditi na zajedničkoj europskoj obrani i zajedničkom europskom odgovoru na ukrajinski rat, dodaje, zaključivši - puno toga će doći u pitanje ako Marine Le Pen dobije izbore.

- Europa će biti na pragu još jedne velike krize, ovaj put unutarnje. Nitko ne misli da bi u ovom trenutku Francuska mogla napustiti EU, ali puno toga što Europa sada drži zajedno, pomaže svakoj državi članici, poput zajedničkog zaduživanja, bi došlo u pitanje. Jednako tako, pitanje je što bi bilo s proširenjem, pitanje je što bi bilo sa Schengenom. Ovi izbori će pokazati slabi li europski populizam ili je u porastu: jer kad se zapravo zbroje sve brojke, i uz pobjedu Emmanuela Macrona, činjenica je da je više od 30% francuskih birača spremno dati glas krajnjoj desnici, i to je sigurno zabrinjavajuće - ocjenjuje.

Što na sve kažu Francuzi, pogledajte u videu:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!