Plenković i Golob o energetici, migracijama i problemima ribara

28.03.2023.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT/Hina/D.S.

Premijer Andrej Plenković s predsjednikom slovenske Vlade Robertom Golobom

Premijer Andrej Plenković s predsjednikom slovenske Vlade Robertom Golobom

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u Brdu kod Kranja sastao se sa slovenskim premijerom Robertom Golobom. Odnosi dviju zemalja ocijenjeni su izvrsnima, a posebno se razgovaralo o suradnji na područjima energetike, gospodarstva te ilegalnih migracija. 


Galerija
Razgovor dvojice premijera, Foto: Jurica Galoic /PIXSELL
Razgovor dvojice premijera, Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Brdo kod Kranja: Andrej Plenković sastao se s Robertom Golobom , Foto: Jurica Galoic /PIXSELLBrdo kod Kranja: Andrej Plenković sastao se s Robertom Golobom , Foto: Jurica Galoic /PIXSELLAndrej Plenkovic y Robert Golob   , Foto: Jurica Galoic /PIXSELL

Nakon turbulentnih godina, čini se da su odnosi Hrvatske i Slovenije ušli u mirnije vode. 


Sastanak se dogodio u trenutku kada su slovenski mediji ponovno stavili u fokus pitanje kazna koje dobivaju slovenski ribari od hrvatske strane za ribarenje u Savudrijskoj vali, a koji su za to pokušali pronaći pravdu na Europskom sudu za ljudska prava. Kazne dobivaju i hrvatski ribari, ali njih te kazne trenutačno toliko ne opterećuju. Mnogo više riječi bilo je o gospodarskim pitanjima i energetici. Obojica premijera ocijenili su međusobne odnose dviju zemalja visokim ocjenama, unatoč svim problemima, koji ih, kako kažu, povremeno opterećuju.

- Današnji sastanak bio je radnog tipa, pripremali smo posjet Zagrebu, a razgovarali smo o brojnim temama, s namjerom koje teme možemo "zatvoriti" na sljedećem radnom susretu. Od strane Slovenije istaknuli smo njih tri: suradnja na području energetike, o tome smo najviše govorili, zatim suradnja na području nadzora migracija i suradnja na području gospodarstva, rekao je predsjednik slovenske vlade Robert Golob.


- Ispunjeni su svi uvjeti, usklađeni tekstovi, kako bismo prvom prilikom mogli potpisati Sporazum o solidarnosti između dviju država na području energetike i razgovarali smo kako bismo postojeći terminal na Krku proširili s namjerom da postane posebno čvorište za središnju Europu i kako bi Slovenija sa susjednim državama mogla u tome sudjelovati. Postoji velik interes da dođe do tog projekta, naglasio je Golob.


- Govorili smo i o suradnji u okviru NE Krško jer postoji zanimanje na obje strane da dođe do realizacije novog bloka u NE Krško, dodao je Golob.


- Drago mi je da nastavljamo odličan dijalog sa Slovenijom i u mandatu premijera Goloba, želimo unaprijediti hrvatsko-slovenske odnose i učiniti ih još prijateljskijim na dobrobit naših naroda i u cilju rješavanja otvorenih pitanja, ali i unaprjeđenju političke, gospodarske i sektorske suradnje, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Razmatra se poništenje kazni slovenskim i hrvatskim ribarima 


- Sugerirali smo jedan oblik pragmatičnog rješenja kad je riječ o ribarima, i to i hrvatskim i slovenskim, na jedan džentlmenski način koji bi ih rasteretio različitih prekršajnih kazni s kojima su suočeni proteklih nekoliko godina, izjavio  je Plenković.


Rekao je da bi to bio dobar signal u pravom smjeru kako bi se riješilo to pitanje koje ipak povremeno opterećuje inače odlične odnose Hrvatske i Slovenije. 


Plenković je naglasio da se mora ići u korist onih koji svaki dan ribare na svojim tradicionalnim područjima te da se predlažu praktična rješenja dok se napokon ne riješi pitanje morskog razgraničenja između dvije države. 


Golob je rekao da je za slovensku stranu arbitražna odluka o razgraničenju činjenica koja se mora poštovati po unutarnjim i međunarodnim zakonima, kao i da je Slovenija dužna pomagati ribarima. 


Plenković je ponovio kako je za Hrvatsku proces arbitraže kompromitiran te da se odlukom Sabora iz nje povukla, pa naglasio da je Zagreb spreman riješiti pitanje granica i razgraničenja na moru na zadovoljstvo obiju država.


Trilateralna suradnja za nadzor migracija


Slovenski premijer rekao je kako je ulazak Hrvatske u šengensko područje brojnim Slovencima olakšao put u Hrvatsku te da je podrška Ljubljane hrvatskom članstvu bila ispravna odluka, nažalost, nastavio je Golob, u istom periodu bilježi se i povećanje broja ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju, zbog čega je zajednički interes uspostava što boljeg nadzora nad vanjskim granicama Europske unije.


Stoga će dvije države, koje su ilegalnim migrantima samo tranzitne, zajedno s Italijom, zemljom koja im je konačna destinacija, pokrenuti trilateralnu suradnju za nadzor migracija.


- Hrvatska ima 6700 policajaca koji neprestano čuvaju vanjsku granicu, a time štite i Sloveniju i druge zapadne zemlje od nezakonitih migracija, rekao je Plenković i istaknuo golema ulaganja posljednjih godina i kada je riječ o sposobnosti hrvatskih graničnih policajaca i ulaganja u tehničku opremljenost.  


Govoreći o LNG terminalu na Krku, Plenković je rekao da je ideja Hrvatske da LNG terminal bude na korist više zemalja, stoga bi i digli kapacitete broda LNG Hrvatska u Omišlju. Da bi on bio u punoj funkciji, bitno je proširiti plinovode tvrtke Plinacro, dodao je.


Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna proširiti kapacitete terminala s postojećih 2,9 mlrd. na 6,1 mlrd. kubičnih metara plina, čime bi on dobio regionalni, srednjoeuropski značaj. Pozdravio  je odluku slovenskog ministarstva zaštite okoliša da se rad nuklearne elektrane, u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede i slovenske GEN Energije, produži do 2043. 


Govorilo se i o transeuropskim prometnim koridorima, izvijestio je na zajedničkoj konferenciji za novinare.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!