Svjetsko gospodarstvo u velikim je problemima i pred velikim izazovima

22.04.2022.

20:03

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Rat i sankcije protiv Rusije uvelike su ugrozili brzinu oporavka od posljedica pandemije

Rat i sankcije protiv Rusije uvelike su ugrozili brzinu oporavka od posljedica pandemije

Foto: - / Shutterstock

Svjetsko je gospodarstvo u velikim problemima i pred velikim izazovima. Rat i sankcije protiv Rusije uvelike su ugrozili brzinu oporavka od posljedica pandemije. Zbog rata, dodatno rastu cijene hrane i energenata te tako potiču rast inflacije. Vodeće svjetske financijske institucije smanjuju prognoze rasta za ovu godinu, a zabrinuti su i ministri financija i guverneri središnjih banaka koji sudjeluju na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu.

Kako bi što više smanjila ovisnost o ruskoj nafti i plinu, Europska komisija pozvala je građane u pomoć. Zbog energetske krize, koju je pogoršao rat u Ukrajini, većina kućanstava plaća veće račune za grijanje i struju.

- Jedna stvar koju svatko od nas može napraviti je štedjeti energiju kod kuće i na poslu. Tako plaćamo manje troškove na računima, pomažemo u održivosti planeta jer smanjujemo potrošnju CO2 i na kraju pomažemo Ukrajini, naglasila je glavna direktorica za energetiku Europske komisije Ditte Juul Jorgensen.

Budu li se europski građani pridržavali desetak jednostavnih pravila, koja su osmišljena u suradnji s Međunarodnom energetskom agencijom, kućanstva mogu u prosjeku uštedjeti i do 500 eura godišnje.

- Smanjiti grijanje i pažljivije regulirati temperaturu na klima uređaju, više raditi od kuće i tako smanjiti korištenje automobila, ograničiti brzinu na autocestama, ne voziti automobile nedjeljom, više koristiti javni prijevoz, istaknuo je izvršni direktor Međunarodne energetske agencije Fatih Biral.

Energetska kriza potaknula je sveopći rast cijena pa je inflacija u Europskoj uniji, prema podacima Eurostata, u ožujku narasla na 7,8 posto. To je najviše zabilježena stopa još od 2001. Njen rast pozorno prati predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, koja brine da kamatne stope ne porastu ni previše ni prebrzo.

- Inflacija je za nas ključna komponenta kako bismo odredili jesu li očekivanja o rastu inflacije od dva posto utemeljena ili postoji mogućnost jačega rasta. O tome razmišljam cijelo vrijeme, kazala je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde

A predsjednik američke središnje banke Jerome Powella već najavljuje da će u svibnju kamatne stope snažnije rasti kako bi se inflacija u SAD-u smanjila. Zbog toga su dionica na Wall Street odmah pale.

- Smatram da je primjereno reagirati što prije i mislim da svatko treba poduzeti mjere za koje vjeruje da će biti učinkovite stoga idemo u smjeru povećanja ključnih kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova, rekao je predsjednik američke središnje banke FED Jerome Powell.

Inflacija, rat u Ukrajini i potrebna financijska pomoć te posljedice pandemija Covid virusa glavne su teme na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda.

- Suočeni smo s izazovima koja traže velika ulaganja i međunarodne institucije ne mogu same s njima izaći na kraj. Kad naprimjer govorimo o klimatskim promjenama, potrebna ulaganja uključuju bilijune i bilijune dolara, poručila je američka ministrica financija Janet Yellen.

- U sljedećem periodu, svaki mjesec Ukrajini je potrebno pet milijardi dolara kako bi mogli isplaćivati plaće, mirovine, socijalna davanja, pomoć izbjeglicama i povrh svega dodatni troškovi koji su nastali zbog rata, dodala je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

Inače, MMF je smanjio prognoze globalnog gospodarskog rasta za ovu godinu na 3,6 posto pod uvjetom da se rat u Ukrajini ne proširi i da se Rusiji ne uvode nove sankcije na području energetike. 

 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!