07:00 / 09.03.2021.

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Bjelovar ulaže u svoje poljoprivrednike, 19 novh mjera

Proizvodnja povrća

Proizvodnja povrća

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Da je ulaganje u proizvodnju hrane ulaganje u budućnost, prepoznali su i u Bjelovaru. Gradska je uprava ove godine izdvajanja za poljoprivrednike s 500 tisuća povećala na 870 tisuća kuna. Nudi im se čak 19 novih mjera.


S fakultetskom diplomom Lidija Bobinac iz Galovca u poljoprivrednoj je ljekarni radila za plaću od 3 tisuće kuna. A onda je odlučila znanje usmjeriti u vlastiti posao.  "Radi te i korone i kontakta s ljudima dala sam otkaz i krenuli smo u domaću proizvodnju kompletnog povrća tijekom cijele godine", kaže novopečena poljoprivrednica.


Na četiri hektara izmjenjuju kulture tako da imaju i po tri berbe na godinu, a obiteljsku tradiciju dopunili su i plastenicima. Zahvaljujući gradskoj potpori uskoro podižu i četvrti. "Jedan plastenik ajmo reć prosječan 320 kvadrata izađe sa najlonom oko 40 tisuća kuna. A gradska potpora? Potpora je 9.5 tisuća. kuna", kaže Ivan Bobinac.


Bez PDV-a grad pokriva 40% investicije, a ovo gospodarstvo koristi i olakšicu za najam prodajnog mjesta na tržnici. Novi natječaj upravo je raspisan, a godišnje mjere iskoristi dvjestotinjak poljoprivrednika. "Najčešće su to povrtlari i voćari, ali ako gledamo strukturu mjera koje raspisujemo svake godine najaktivniji su naši pčelari", rekao je  zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.


"Potrebe samo da se bjelovarsko tržište zadovolji su ogromne i mislim da ljudi prepoznaju sve više i više domaću proizvodnju, pogotovo nakon koronakrize, svježe ubrano upravo ovdje u krugu 5 km od grada Bjelovara", ističe bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.


Doda li se tomu i pomoć u plasmanu proizvoda kroz projekte poput "bjelovarskog doručka" i "bilogorske košare", ukupan iznos gradskih izdvajanja za poljoprivredu u dvije je godine premašio 2,5 milijuna kuna.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!