Charolais - zatjevna pasmina koja puno traži, ali i puno daje

15.12.2022.

07:28

Autor: Sani Lukić/T.V./Plodovi zemlje/ HRT

Charolais

Charolais

Foto: - / Shutterstock

Prije deset godina u gotovo napuštenom selu Mali Grđevac na Bilogori s radom je počela farma za uzgoj charolaisa - francuske mesne pamine goveda. Zanimljivo, bila je to najveća farma u sustavu krava-tele u ovom dijelu Europe. Bilo je skeptika, sumnjičavaca jer, ipak, charolais je zahtjevna pasmina. No desetljeće poslije, na farmi se uspješno, i to ekološki, uzgaja 500 do 600 goveda za koje mnogi tvrde da je su među najboljima na svijetu. 

Selo koje je nekad imalo više od 100 kućanstava nakon rata na ostalo napušteno.Većina je vlasnika prodala svoju imovinu , a prije deset godina poduzetnik Jako Andabak ovdje je izgradio farmu charolaisa. Sada je gotovo jedina stanovnica Malog Grđevca direktorica farme Mica Obradović.

- Iskustva sa charolaisom su u osnovi dobra. To je krava koja traži, a ako dobije, dat će i dat će sve od sebe. Mi smo zadovoljni s charolaisom, kaže Obradović, direktorica "Sunčanih livada " Mali Grđevac.

No kaže iako je zatjevna pasmina - lako je sa charolaisom. Teško je uz sve poremećaje na tržištu bilo što planirati, a posebice u govedarstvu gdje ne možete preko noći promjeniti planove.

- U poljoprivredi moraš planirati 3 godine unaprijed.Mi kad smo planirali 2020.točno smo znali što ćemo 2021. mogli smo napraviti finacijsku konstrukciju 21 na 22. već smo poleki klecati na planiranju a 22. nam je donijela takvu situaciju da nemamo šta planirati dakle mi postajemo čarobnjaci, ističe.

Za proizvodnju hrane koriste vlastitih 500 hektara koje je ove godine dosta poharala suša pa će manji dio hrane koje inače kupuju od kooperanta iz ovog kraja ove godine biti malo veći.

Carolais se ovdje uzgaja u sustavu krava-tele ali i za tov. Pazi se na genetiku, a posljednjih godina krenulo se i u križanja, no nukleus ostaje charolais.

Kriza s poskupljenjem energenata i stočne hrane zapaprila je uz sušu račune pa treba biti ekonomičan. Sada u krizi posebice je važno osigurati što više vlastite hrane. Poremećaji na tržištu itekako zadaju glavobolje stočarima pa i se i ovdje pitaju kako osigurati isplativost uzgoja.

- Kako da mi računamo? Neka mi netko iz Ministarstva poljoprivrede, iz bilo kojeg ministasrtva financija, bilo tko neka mi da kalkulaciju, jednadžbu, a ja ću i narednih 10 godina raditi na farmi charolaisa bez pitanja ikakovog, poručio je Alen Beneš, tehnolog Sunčanih livada Mali Grđevac.

A i ovdje upozoravaju kako za razliku od brojnih ulaznih troškova koji su itekako porasli, otkupna cijena mesa nije pratila taj rast.

- Cijena mesa nije otišla gore i svi se bune kako je cijena mesa preskupa. I je preskupa u trgovinama. Ja sam došla jučer iz Zagreba i vidim kolika je cijena mesa junetine u Zagrebu, međutim mi charolais junad prodajemo već nekoliko godina, otkad smo na tržištu, po cijeni od nekih 17 kuna, sada nam se povećala za 2, 3 kune, kaže Obradović.

Ovdje ipak vjeruju kako je najgore prošlo te i dalje nastavljaju, ne smanjujući broj goveda ove pasmine s iznimnim kapacitetom rasta i visokim udjelom kvalitetnog mesa. Uz uzgoj za vlastitu genetiku i rasplod gotovo sve utovljeno s ove farme završava u talijanskim restoranima, a manji dio u Libanonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!