Digitalni nomadi prilika za novi koncept turizma

16:52 / 03.09.2021.

Autor: Stanko Čulina/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Digitalni nomadi

Digitalni nomadi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Opatiji je održana konferencija "Digitalni nomadi prilika za novi koncept turizma". Procjenjuje se da u svijetu ima 17 milijuna potencijalnih digitalnih nomada.

Koja je definicija digitalnog nomada? Vrlo jednostavno: to je profesionalac koji svoj posao može obavljati online s bilo kojeg mjesta na kojem ima dobru infrastrukturu za spajanje i rad na internetu.

Teško je procijeniti koliko je digitalnih nomada bilo ili je trenutačno u Hrvatskoj. No svjesni su prednosti koje Hrvatska nudi.

Hrvatska je među prvim zemljama prilagodila svoje zakone digitalnim nomadima.

- Izmijenila je sve potrebne zakone, od zakona o strancima, zakona o porezu, zdravstvenih zakona. Niz akata koji su bili potrebni da se omogući digitalnim nomadima dobivanje vize, prebivališta i boravaka na 12 mjeseci. Samim time vidimo da je odaziv izuzetno velik, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Sigurno je da su digitalni nomadi budućnost 21. stoljeća. Stoga je važno privući te uglavnom mlade, u pravilu visokoobrazovane ljude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!