Sukob stanovnika Ilovika zbog luke Mrtvaška

05.05.2022.

07:00

Autor: Stanko Čulina/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Prosvjed stanovnika Ilovika zbog luke Mrtvaška

Prosvjed stanovnika Ilovika zbog luke Mrtvaška

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Već mjesecima traje sukob dijela stanovnika otoka Ilovika i Lučke uprave Mali Lošinj nadležne za projekt dogradnje luke za javni promet Mrtvaška na krajnjem jugu otoka Lošinja. Došlo je do toga da se tijelima sprečavaju radovi na gradilištu, a ravnatelju lučke uprave dobio je prijetnje smrću. Stoga su na takvu atmosferu otvorenog linča reagirali članovi skupštinske većine Primorsko-goranske županije. 


Mi kao pozicija u županiji, župan Komadina, svi županijski odjeli smo sve poduzeli da projekt dogradnje luke Mrtvaške vrijedan 81 milijun kuna, a koji financira Europska Unija, bude prihvaćen od stanovnika Ilovika. Grupa interesno povezanih prosvjednika to onemogućava, i što je još tragičnije podržava ih dio oporbe u skupštini - tvrde na konferenciji za novinare u prostorijama SDP-a.

- Najoštrije osuđujemo izjave pojedinih članova županijske skupštine koji potpiruju atmosferu linča naspram ravnatelja LU Balije. Osuđujemo izostanak njihove osude tog linča. Mi ovdje SDP, PGS, HSS, HSU, IDS, SDSS, to najoštrije osuđujemo.To su mafijaške metode, govori Marko Mataja-Mafrici, predsjednik Kluba SDP Županijske skupštine PGŽ.

Sve je učinjeno da stanovnici Ilovika dobiju zamjensku liniju. No,očito to ne odgovara pojedincima koji štite svoje interese na štetu otočana. Oni, rečeno je, manipuliraju javnošću.

- Katastrofične izjave o nekom masovnom egzodusu s Ilovika u slučaju provedbe ovog projekta ostale su neispunjene. Već sedam mjeseci linija je premještena i ne vidim da se smanjio broj stanovnika.To ukazuje na nevjerodostojnost prigovora, naglašava Loris Rak, SDP..

Sada se već došlo do toga da se ravnatelju lučke uprave prijeti smrću i to se jasno mora osuditi u županijskoj skupštini.

- Mi oštro osuđujemo svaki oblik nasilja, maltretiranja, omalovažavanja, ali ja mislim da treba osuditi i sve one koji to ne osuđuju, rekao je Ivo Vidota, Nezavisna lista.

- Jedan pojedinac iz te skupine ljudi ravnatelju LU je rekao: „Polomit ću ti ruke, noge, koljena i nećeš više hodati. Za mene, ti si mrtav čovjek.” Imamo informaciju s terena da od te iste skupine trpe i stanovnici Ilovika, govori Srđan Srdoč, IDS.

Upravo sutra uoči sjednice županijske skupštine u Opatiji najavljen je prosvjed stanovnika Ilovika koji se protive ovakvom planu dogradnji luke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!