Rijeka s modernijim sustavom grijanja, i računi bi trebali biti manji

27.05.2022.

16:12

Autor: Stanko Čulina/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Modernizacija sustava centralnoga grijanja

Modernizacija sustava centralnoga grijanja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Za desetak dana počinje modernizacija sustava centralnoga grijanja grada Rijeke. Radi se o velikom i skupom projektu koji se financira iz fondova Europske unije. Rijeka će njime dobiti moderan sustav grijanja, potpuno ekološki prihvatljiv i ekonomski visoko učinkovit pa se očekuje čak i smanjenje cijena za građane.


Projekt je to težak više do 110 milijuna kuna. 84 osigurava Europska unija. Njime Rijeka modernizira svoj zastarjeli toplinski sustav, izbacuje iz njega loživo ulje, postaje ekološki vrlo čist europski grad.

- Zato što je Europa rekla da su centralizirani sustavi grijanja, ali i hlađenja, što se nadamo uvesti jednoga dana, prioritet u odnosu na individualna grijanja i hlađenja, rekao je Marko Križanec, zamjenik direktora Energa, Rijeka.

Skup je to i složen projekt mijenjanja kompletnog sustava.

- Mi ćemo praktički prijeći na proizvodnju toplinske energije putem visoko učinkovite kogeneracije i to ćemo napraviti na tri lokacije u gradu, ali suštinski obuhvaćamo sedam sustava, rekao je Vatroslav Jukić, direktor Sektora toplinske energije, voditelj projekta.

Obnovit će se 10 kilometara toplovodne mreže. Postavit će se spremnici za 400 tisuća litara plina. Bit će obuhvaćemo 70 posto riječkih stanova.

- Grade se novi spojni toplovodi, mijenjaju se kompletno sve postojeće cijevi u sustavu s novom tehnologijom.To je najveći zahvat koji se događa u toplinarstvu od njegovog pokretanja, kazao je Jukić.

Ovim zahvatima Rijeka mijenja svoju ekološku sliku, ali i cjenovne tarife za građane.

- Dolazi do drastičnog smanjenja emisija plinova CO2, nestaju sumporne komponente, a cijena grijanja bi se trebala promijeniti na niže, naravno, poručio je Križanec.

Radovi počinju za desetak dana i moraju biti gotovi do kraja 2023. Kopat će se po cijelom gradu pa se već sada građane moli za razumijevanje zbog budućih zastoja u prometu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!