Predsjednica Sindikata zdravstva: Ne znam ništa o kaznenoj prijavi

16.02.2023.

17:22

Autor: Stanko Čulina/Regionalni dnevnik/Hina/HRT/R.S.

Radmila Čahut Jurišić

Radmila Čahut Jurišić

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić rekla je da nema saznanja o kaznenoj prijavi koju je protiv nje podnijela policija i koja ju tereti da je otuđila 8100 eura sindikalnog novca, dodajući da je o prijavi doznala od novinara.

Istaknula je da policija nije spomenula njezino ime i da nitko u vezi s prijavom s njom nije kontaktirao.

- Možda ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić, koji je moje ime plasirao u javnost, zna nešto o toj prijavi, rekla je, a na pitanje može li pretpostaviti na što se odnosi kaznena prijava, odgovorila je: Na ništa.

Istaknula je da podružnicu SZH vodi ovlašteni privatni računovodstveni servis, s kojim također nitko nije kontaktirao, te da je ona zdravstveni djelatnik i ne razumije se u financije.

Ocijenila je da zakon kaže da je zabranjen nadzor nad radom sindikata te da nijedan poslodavac dosad nije vršio nadzor nad radom sindikata.

Čahut Jurišić: Moje ime je plasirano da bi me se diskreditiralo kao svjedoka u sudskom postupku u vezi s KBC-om

Čahut Jurišić tvrdi da je njezino ime plasirano kako bi ju se diskreditiralo kao svjedoka u sudskom postupku, u kojemu je zatražena privremena mjera vraćanja na posao jedne liječnice i dvije medicinske sestre, koje su, smatra, neopravdano dobile otkaz u riječkoj bolnici od ravnatelja Alena Ružića, pod palicom bivšega državnog tajnika i predsjednika Upravnog vijeća bolnice Željka Plazonića.

Istaknula je da je u njihovu radu bilo mnogih nezakonitosti koje je sindikat prijavljivao i podnosio kaznene prijave.

Novinarima je podijelila dokumente u vezi s jednim uređajem za riječku bolnicu za čiju je nabavu po previsokoj cijeni Plazonić okrivio ministra zdravstva, a nakon toga je sam odobrio njegovu nabavu po istoj, previsokoj cijeni.

Na pitanje kako je predsjednica sindikata, a u mirovini je, odgovorila je protupitanjem - kako je Plazonić mogao biti državni tajnik i zaposlenik bolnice sa 70 godina. Rekla je i da je SZH reprezentativan u riječkoj bolnici, u kojoj ima oko 850 članova, a svi sindikati oko tri tisuće.

Primorsko-goranska PU podnijela je kaznenu prijavu protiv 70-godišnjakinje za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a HRT je u utorak objavio kako sve upućuje da je riječ o predsjednici SZH Čahut Jurišić. 

Policija navodi da su kriminalističkim istraživanjem utvrdili da su u pet godina oštećeni udruženi djelatnici za 8100 eura. Počinjena je zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Čahut ističe - sve račune vodio je ovlašteni računovodstveni servis.

- Nijedan poslodavac nije do sada vršio nadzor nad radom i djelovanjem sindikata. Sindikat je samostalan na dobrovoljnoj osnovi, za HRT-ov Regionalni Dnevnik rekla je Čahut Jurišić. 

KBC: Na temelju pritužaba radnika pokrenuli smo postupke

Na upit jesu li prijavili sindikalisticu, iz KBC-a su odgovorili da je bolnica pokrenula postupke protiv Radmile Čahut Jurišić i drugih osoba.

- Na temelju zaprimljenih pritužbi radnika KBC-a Rijeka o mogućem neovlaštenom raspolaganju novcem koji uplaćuju u Kasu uzajamne pomoći te drugog mogućeg neovlaštenog trošenja novca koji pripada zaposlenicima i sindikalnim članovima, KBC Rijeka je u cilju zaštite prava i interesa svojih radnika pokrenuo odgovarajuće postupke pred nadležnim tijelima protiv Radmile Čahut i drugih osoba, ističu iz te bolnice i dodaju da nisu ovlašteni iznositi daljnje informacije, a u tijeku su izvidi koje provode riječki ŽDO i MUP.

Također ističu da KBC, unatoč pritiscima Čahut Jurišić na Upravu i članove UV-a, ima otvorenu suradnju sa sindikatima. Dodaju da ona nije zaposlena u bolnici jer je u mirovini od 2017. te da prema Zakonu o radu ne može biti sindikalni povjerenik u KBC-u Rijeka.

Radmila Čahut Jurišić do daljnjega neće komentirati, za nju nepostojeću kaznenu prijavu koju je policija predala mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!