Gradnja i uređenje Poduzetničkog centra Nikola Tesla uvelike napreduje

03.12.2021.

16:26

Autor: Vlatka Kusanić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Centar je izgrađen pored škole koju je Tesla pohađao

Centar je izgrađen pored škole koju je Tesla pohađao

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Karlovcu uvelike napreduje gradnja i uređenje Poduzetničkog centra Nikola Tesla vrijednog više od 20 milijuna kuna. Karlovačka županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sada su potpisali i posljednji, 2 milijuna kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju. Radi se o uređenju i opremanju, a dovršetak radova i otvorenje očekuju se krajem iduće godine.

Izvana je gotovo. Sada slijede radovi unutar objekta. 


- Raspisane su dvije javne nabave, prva u vrijednosti 1,2 milijuna kuna za izgradnju stubišta, fotonapona i rasvjetnih tijela, čime završavamo ovaj objekt i pripremamo ga za opremanje, što je druga javna nabava koja je trenutno u tijeku, kaže Ana Valić, UO za gospodarstvo Karlovačke županije.


Inače, sam Centar Nikola Tesla izgrađen je pored karlovačke gimnazije, škole koju je Tesla pohađao. Morali su se poštovati konzervatorski zahtjevi, identičan izgled kuće kakva je ovdje bila stotinama godina.


- Sve ovo dalje je jedna suvremena arhitektura koja je uistinu ocijenjena i od struke, a i one javnosti s kojom sam ja komunicirala, kao jedan izuzetno kvalitetan spoj, rekla je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.


Svemu tome pripomoći će i Grad Karlovac. Njihova obaveza je uređenje parkirališta.


- Ono što je najvažnije, sredstva su osigurana. Ne mogu sada govoriti kad će parkiralište biti gotovo, ali naš cilj je da tamo početkom svibnja imamo parkiralište uređeno, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.


Centar nije zamišljen kao ustanova muzejskog tipa, već edukacijska pomoć poduzetnicima i inovatorima.


- Nekako mi se čini kako vrijeme odmiče, kako ovaj projekt ide kraju, ne čini mi se, nego sam siguran da bi Nikola Tesla bio zadovoljan, rekao je Mandić.


- Mislim da je ovo jako lijepi poklon za sv. Nikolu našem Nikoli, rekao je Vilko Klasan, ravnatelj Regionalne agencije Karlovačke županije.


Centar Nikole Tesle svoja bi vrata trebao otvoriti do kraja iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!