07:00 / 22.08.2021.

Autor: Vlatka Kusanić/Dnevnik/B.A./HRT

Vježba spašavanja na Korani: "Na rijekama treba biti pažljiv"

Vježba spašavanja na Korani

Vježba spašavanja na Korani

Foto: Dnevnik / HRT

Savez čuvara prirode Hrvatske organizira veliku ekološko-edukativnu vikend akciju na četiri karlovačke rijeke. Njome se od izvora do ušća pokazuje bogatstvo pitke vode u Hrvatskoj, ali i upozorava na sva onečišćenja prouzročena ljudskim djelovanjem. Sve je počelo pokaznom vježbom spašavanja na Korani.

Nesreća se dogodila na koranskom slapu. Pale su tri osobe, jedna nije izronila. To je samo scenarij. No sve su službe u trenutku bile spremne. Vatrogasci idu u potragu, Hitna pomoć čeka unesrećene.


- Kompletna aktivnost koja je inače u spašavanju dosta teška zbog same vode i zbog aktivnosti koje se na njoj drže, kaže Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite MUP-a RH.


Unesrećeni su u samo nekoliko minuta izvučeni iz rijeke i prebačeni na obalu. Jedan je lakše, drugi teže ozlijeđen. Odmah im je pružena prva pomoć i dva su života spašena.


- Vježba je bila uspješna, sve službe koje inače sudjeluju u ovakvim akcijama potrage i spašavanja su odradile svoj posao. Ovo je bila rutina, lijep izlet danas, rekao je zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade.


- Naravno da mi možemo imati tu jednu sigurnost da su oni tu, ali na rijekama treba biti pažljiv i to je isto tako poziv svima da oni imaju što manje posla, poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.


Rendžere posao tek čeka. Čišćenje korita Korane na gradskome kupalištu.


- Svake godine mi to radimo i svake godine pučanstvo educiramo o nekakvim stvarima koje se ne bi trebale raditi, ali uvijek toga ima, kaže Mario Tomac iz Saveza čuvara prirode Hrvatske - Karlovac.


Pokazalo se tako i ovaj put. Prvi uron i za samo nekoliko sekundi - staklena boca. Jedna, druga. Nekoliko koranskih ribica pa krhotina tanjura. I na kraju, kapitalni ulov - odbačena automobilska guma.


- To izvađeno smeće, to je odraz kulture. U principu nije komplicirano našim roniteljima izvaditi to van, samo gdje je tu kraj, pita se Mladen Kuka iz Saveza čuvara prirode Hrvatske - Karlovac.


Upravo na njemu moramo poraditi. Jer kraj je, tvrde čuvari prirode, u svijesti svakoga od nas. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!