U Karlovcu krenule operacije, uskoro i posjeti bolesnicima

27.06.2021.

19:25

Autor: Vlatka Kusanić/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Karlovačka bolnica od 1. lipnja počela je otvaranje u etapama. Iza njih je teško proljeće kada su se novozaraženi koronavirusom brojili u stotinama, a karlovačka bolnica bila u situaciji da su svi bolnički respiratori popunjeni. Sada već planiraju i dogovaraju čak i najmodernije opercije laserom, a od 1. srpnja planiraju u bolnicu pustiti i posjete bolesnicima. Moglo se bi se reći, vratili su skoro pa na "staro normalno".

Na ulazu u karlovačku bolnicu i dalje stoje trijažni šatori. Prazni. Čekaju vlasnike, Crveni križ i Krizni stožer da nađu vremena za rasklapanje i odvoz. Jer da bi se ušlo u bolnički krug ne treba proći COVID trijažu. Bolje je, ali opreza nikad dosta, tako razmišljaju i pacijenti i osoblje u bolnici.

Unatrag mjesec dana u Karlovačkoj županiji sve je manje zaraženih. Znaju biti dva do tri nova slučaja, no u posljednje vrijeme najviše je dana bez novooboljelih pa u etapama ide i otvaranje bolnice. Svi naručeni pacijenti, sve operacije koje su se prije pandemije obavljale, obavljaju se danas, kaže ravnatelj karlovačke bolnice Nikša Antica.

Pacijenti se naručuju na redovite preglede, funkcionira i poliklinički i operacijski dio. Čak i bolnički odjeli na kojima se obavljaju posebne operacije laserom.

- Ne samo da primjenjujemo laser, nego primjenjujemo isti laser svi. Isti uređaj koji dijelimo nas nekoliko struka. U 'otorini' laser najčešće primjenjujemo za kirurgiju nosne sluznice, objašnjava voditelj Odjela za otorinolaringologiju prim. Vladimir Bauer.

Osim u otorinolaringologiji, s pomoću lasera u karlovačkoj bolnici obavljaju se i operacije vena, ginekološke operacije te ga primjenjuju u jednom dijelu abdominalne kirurgije. Radi se o novoj, minimalno invazivnoj kirurgiji, objašnjava abdominalni kirurg Dražen Tufeković.

Dobrobit za pacijenta je što nema šavova i teškog oporavka nakon operacije. Za bolnicu, pogotovo u ovim COVID vremenima, dobro je da su pacijenti na liječenju samo jedan ili čak nijedan dan.

U OB-u Karlovac nema ni dugih čekanja na operacije, dogovaraju se dan za danom. Početkom srpnja, kad će opet biti moguće posjećivati pacijente, sasvim će se približiti - onom "starom normalnom". Ali s oprezom i nadom da što dulje potraje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!