Dan kad je rat došao u Karlovac

04.10.2021.

16:44

Autor: Vlatka Kusanić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dan kad je rat došao u Karlovac

Dan kad je rat došao u Karlovac

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Svaki Karlovčan zna gdje je bio i što je radio na današnji dan 1991. kada je bio prvi veliki napad na grad Karlovac. Ove godine taj se datum obilježava izložbom fotografija karlovačkog fotografa i kroničara Dinka Neskusila koji je je konstantno fotoaparatom bilježio karlovačku ratnu svakodnevicu.

Četvorica prijatelja prije 30 godina krenula su braniti svoj grad. Nisu bili vojnici, ni ratnici. Jedan je je svirao, drugi studirao, do tada su živjeli jedan normalan život u Karlovcu. I dogodio se rat. Na fotografiji, koja danas krasi ulaz u muzej na Turnju u jesen 91. kreću na položaj - na istom tom Turnju.

- Krenuli smo u nešto, nisam znao u šta. Tada, baš kad je snimljena ta fotografija, u tom trenutku to je bila samo avantura, ali sam znao - da se nisam uključio da si to nikad ne bi oprostio, priča Miroslav Car. Na Turnju ih je zatekao i glavni napad na Karlovac.

Tih se dana, priča se Dubravko Željković - jako se dobro sjeća: "Bubalo je posvuda, probali smo sačuvati liniju i bilo je, bilo je zaista teško." Sve je to fotoaparatom zabilježio Dinko Neskusil. U Muzeju na Turnju izloženo je još 13 njegovih ratnih fotografija. Svaku od njih u rukama drži njezin glavni lik. A 4. listopada one bude posebno snažne emocije.

- Kako smo otvorili muzej rekli smo da želimo da on bude živo tkivo koje će s konstantno nadograđivati. Tako je i ova izložba jedan od kamenčića u mozaiku i prilika je da se prisjetimo početka obrane Karlovca i karlovačkog područja, ali i razgovoramo s braniteljima i razmjenimo informacije o tome gdje su bili u vrijeme kad su fotografije snimljene, kaže ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Karlovac Hrvojka Božić.

- Rat je došao k nama. Ja nisam otišao u rat, kao fotoreporter Karlovačkog tjednika postao sam ratni fotoreporter, prisjeća se Dinko Neskusil, autor izložbe "Lica Karlovčana 1991. - 2021.". I kao takav u 4 je godine snimio više od 4 tisuće fotografija. Sve ih je darovao Muzeju na Turnju. Za sjećanje i za neke nove naraštaje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!