Koranski most u Karlovcu - Most Specijalne jedinice policije "Grom"

22.09.2021.

20:08

Autor: Vlatka Kusanić/Dnevnik IMS-a/HRT

Prijepori oko imena koranskog mosta u Karlovcu

Prijepori oko imena koranskog mosta u Karlovcu

Foto: HTV / HRT

Nakon višednevnih prijepora, na maratonskoj sjednici karlovačkog Gradskoga vijeća jutros u 4 sata odlučeno je da most na Korani u središtu Karlovca nosi ime Most Specijalne jedinice policije "Grom". Spor je izazvala činjenica da je na tom mostu prije točno 30 godina pripadnik te jedinice ubio 13 srpskih rezervista, za što je nakon više od 20 godina sudskog postupka bio i pravomoćno osuđen.


Posljednja točka na red je došla u 4 ujutro. Koranski most, s 13 glasova ZA, dobio je ime  Most Specijalne jedinice policije - Grom.


- Mi smo još u ljeto dva mosta, jedan na Korani, jedan na Mrežnici imenovali postrojbama koje branile i obranile Karlovac, rekao je gradonačelni Damir Mandić.


No s tim imenom nikako se ne slaže karlovačka oporba. SDP je napustio vijećnicu, a platforma Možemo! već danima upozorava da je sve to pogrešno i loše.


- Zato što ta odluka iza sebe vuče jednu tešku pozadinu '91. godine, jedan događaj koji je duboko urezan u gradskoj memoriji i u zapravo tragičnim ratnim zbivanjima Karlovca, ona uostalom ima i sudski pravorijek o tom događaju, rekla je gradska vijećnica Draženka Polović (Možemo!).


A 21. rujna prije 30 godina na ovom se mjestu, prema pravomoćnoj presudi, dogodio ratni zločin. Jedan od pripadnika postrojbe specijalne policije Mihajlo Hrastov optužen je, a nakon više od 20 godina sudskih procesa, i osuđen za ubojstvo 13 srpskih rezervista.


- Imenovanje mosta nema nikakve, zaista nikakve veze s pojedinačnim slučajem, tvrdi gradonačelnik Mandić.


- Naša jedinica je dostojna toga da dobije, da dobije barem neko priznanje zbog sudjelovanja u domovinskom ratu, smatra predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije "Grom", Josip Slaćanin.


S tim se ne slažu u Srpskom narodnom vijeću. Smatraju da se time glorificira zločin.


- Može ta jedinica imati značajne zasluge u ratu, ali nažalost ovaj zločin je teško okaljao ne samo njezinog pripadnika nego i nju, izjavio je Milorad Pupovac (SDSS/SNV).


No pripadnici specijalne jedinice i stotine Karlovčana sinoć su, kažu, osjećali jedino ponos.


- Mi se odjećamo dobro jer smo branili svoj grad i RH, rekao je Alen Vrcić iz Udruge  SJP-a "Grom".


- Znači nam, po nama, prekretnicu u Domovinskom ratu, rekao je David Katić iz Udruge.


 Zato su Udruga specijalne policije i lokalni navijači Mihajlu Hrastovu posvetili i mural. Oslikan je na nadvožnjaku samo stotinjak metara od "njihova" mosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!