Svježe i domaće

31.08.2021.

07:23

Autor: Marija Matoš/Vlatka Kusanić/Dnevnik/IMS/HRT

Svježe i domaće

Svježe i domaće

Foto: Dnevnik / HRT

Osijek se može pohvaliti da ima najveći broj certificiranih OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na glavnoj gradskoj tržnici - njih čak 80. Certifikat je dokaz da voće i povrće uzgajaju u svojim vrtovima i plastenicima, a kupci mogu biti sigurni da jedu svježe i domaće. 

U plastenicima obitelji Vranješ svaki se dan bere svježe povrće.

- Pri kraju su rajčica, paprika i krastavac i selimo se na jesensku proizvodnju, na zelenu salatu, mladi luk, blitvu, raštiku i ostalo što ide preko zime i jeseni, objasnila je Danijela Vraneš. 

Svježe ubrano prodaju na osječkoj tržnici. Da kupci mogu biti sigurni u kvalitetu - jamči certifikat.

- To je kao moja osobna iskaznica, recimo tako, od mog OPG-a, da se ja mogu ljudima predstaviti i imaju sve napisano, odakle je roba, tko proizvodi i što sve imamo, rekao je Vladimir Vranješ.

Domaće iz svog vrta nudi i najdugovječnija prodavačica na tržnici, 85-godišnja gospođa Jagoda.

- Meni je vrlo važno i cijela moja obitelj zna i moji prijatelji, samo mnogi ljudi to ne znaju, oni hoće da je lijepo. Vidite ovu mrkvu, ona je sva hrapava i ovakva i onakva, a oni hoće da je lijepo čista, uredna, ali to je hibrid, objasnila je Jagoda Šaravanja, proizvođačica voća i povrća iz Valpovačke Satnice.

Cerfiticiranje je pokrenula Udruga hrvatskih tržnica kako bi zaštitila i promicala domaću proizvodnju.

- Mislim da su tržnice zadnji branik koji još čuvaju ova neka mala obiteljska gospodarstva koji onda mogu plasirati svoju robu i što je najbitnije brzo to naplatiti jer njima treba novac sada i odmah da bi mogli ići dalje u svoju poljoprivrednu proizvodnju, a ne čekati 300 dana da im netko plati, rekao je Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica.

- To su naši proizvođači kojima se mi ponosimo to su proizvođači koji proizvode vlastite proizvode na svom zemljištu i plasiraju upravo ovdje na našoj tržnici i zato je naša tržnica uvijek šarolika i bogata ponudom, rekla je Ivana Davidović, direktorica Tržnice d.o.o. Osijek.

U Hrvatskoj je oko 900 OPG-ova s certifikatom koji jamči da je voće i povrće iz njihova vlastita uzgoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!