Slovaci spasili TŽV Gredelj

15.07.2021.

19:58

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Gredelj preuzimaju Slovaci

Gredelj preuzimaju Slovaci

Foto: HTV / HRT

Zagrebačku tvornicu željeznih vozila Gredelj preuzimaju Slovaci. Završena je time devetogodišnja stečajna agonija tvornice koja je nekoć zapošljavala tisuću petsto radnika. Stečajni plan prihvatilo je čak 1700 vjerovnika čija potraživanja u kratkom roku mora namiriti novi vlasnik, slovačka "Tatravagonka".

Našeg poznatog izvoznika sa 125 godina dugom tradicijom iz stečaja izvlače Slovaci - europski lideri u proizvodnji teretnih vagona. Prema stečajnom planu, namirit će sve dugove vjerovnicima.


- Radnici će dobiti 49 posto svojih tražbina, dobavljaći 20 posto, isto kao i razlučni vjerovnici drugog reda sa 20 posto svojih tražbina, sad se očekuje donošenje riješenja i nadamo se da će do zadnjeg kvartala sve biti gotovo, kazao je stečajni upravitelj TŽV-a Gredelj, Tomislav Đuričin.


Radnici su zadovoljni jer će im na račun ipak stići barem dio zarađenog novca.


- Moji ljudi su presretni, te novce su već svi faktički otpisali, što će biti s Gredeljom- žalosno da jedna država bivša i sadašnja vlast nije uzela u svoje krilo svoje dijete, rekao je Željko Starčević, predsjednik Sindikata Gredelja.


Vrijednost tvrtke zato su prepoznali Slovaci. Gredelj već odrađuju njihove narudžbe za svjetske kupce. Dvadeset teretnih vagona već je isporučeno, a do kraja godine bit će ih čak 210.


- Traže se radnici već i sada, dodatno zapošljavanje, ali radnika na našem tržištu pod ovim uvjetima nema i svakako bi trebalo ponuditi nešto više radnicima. Trenutno ih je više od 400, ali obećanja i najave jesu da bi taj broj trebao biti duplo veći, oko 800, rekao je Tomislav Rajković, predsjednik URSH-a.


Po hitnom postupku, stečajni plan prihvaćen je u zagrebačkoj Skupštini, i to kao prva točka dnevnog reda. Bio je to preduvjet za spašavanje Gredelja jer je Zagreb jedan od većih vjerovnika i može računati na povrat 20 posto duga.


- Slovački strateški partner je doveo do nekih poboljšanja tako da je svima u interesu u ovom gradu da se usvoji stečajni plan, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tatravagonka s 12 tisuća zaposlenih i nekoliko tvornica u svijetu ozbiljan je partner koji posrnulom Gredelju, nadamo se, jamči svjetliju budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!