HGK: Drvni sektor ostvaruje prihod od dvije milijarde dolara

20:27 / 12.07.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/T.V./Dnevnik/HRT

Ovaj moderni, ekološki namještaj hrvatskih je ruku djelo

Ovaj moderni, ekološki namještaj hrvatskih je ruku djelo

Foto: HTV / HRT

Izvoz drva i namještaja i ove godine raste, no daleko je to od potencijala domaće industrije koja zapošljava 25 tisuća radnika. Prema najnovijoj analizi Hrvatske gospodarske komore, drvni sektor ostvaruje prihod od dvije milijarde dolara, no mogao bi i dvostruko više uz ozbiljne investicije i europski novac. 

Moderni, ekološki namještaj hrvatskih je ruku djelo. Dizajnerske sofe, stolovi, ormari od slavonskog hrasta i oraha traženi su proizvodi na europskom tržištu.

- Potražnja je dosta dobra, dosta je ekološkog drvenog namještaja, uljna ekološka ljepila i to su sve komponente koje moderna, nova Europa traži, objašnjava Drago Veselčić, direktor Era Grupe.

Imamo vrhunsku sirovinu, dizajnere i vješte radnike, no prepoznatljivi smo samo kad je riječ o proizvodnji parketa - četvrti smo u svijetu.

- U određenim dijelovima kao što su parketi, rast je i do 30 posto i imamo rast finalnog proizvoda, ali potreban je razvoj i dodatni kapital za rast sektora, poručuje Igor Lešić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

Željenu modernizaciju, digitalizaciju i robotizaciju proizvodnje može pogurati europski novac.

- Kada govorimo o novoj kohezijskoj politici u okviru dva specifična cilja - pametna i zelena Hrvatska - tu se prepoznaje upravo drvoprerađivačka industrija. Govorimo o narednom razdoblju, oko milijarda eura je na raspolaganju, otkriva Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

Drvni sektor obuhvaća dvije tisuće tvrtki, a samo ih je četvrtina iskoristila nepovratni europski novac pa je ozbiljnih investicija malo. Drvoprerađivači odabacuju glasine o prekomjernom izvozu trupaca i tome da Hrvatske šume netransparentno dodjeljuju sirovine.

- Najsnažnija antikoruptivna mjera koja je vezana uz drvnu industriju je model prodaje trupaca. Ono oko čega se svi grabe je hrast,  a njega ima samo 550 tisuća kubika, kaže Ivić Pašalić, Uduženje drvno-prerađivačke industrije HGK.

Hrvatske šume, tvrde u Komori, nisu izvezle ni jedan kubični metar trupaca - prioritet je domaće industrije izvesti što više gotovih proizvoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!