Hoće li poskupjeti dizel i jesu li moguće nestašice?

04.02.2023.

11:22

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Sutra na snagu stupa europska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj - ona u Rijeci - ne radi jer je još u procesu modernizacije. Istodobno, dok zabrana uvoza sirove nafte ima snažan međunarodni utjecaj, zabrana uvoza naftnih derivata pokazat će je li Europa bila uspješna u pronalaženju zamjene za ruske prerađene naftne proizvode. 


Hoće li zbog toga biti velikog rasta cijena goriva, posebno dizela, i mogućih nestašica, u programu HTV-a komentirao je stručnjak za energetiku Ivica Jakić.

- Pitanje dobavnog pravca za naftu koja ide naftovodom, i rezultat su derivati koji trebaju biti pušteni na tržište, dovodi u pitanje dva čimbenika - visoka cijena i nestašica. Europa se pripremila i za taj scenarij, već su pripremljeni dobavni pravci da se Europa snabdijeva naftom - tu je Janaf s hrvatske strane, terminal u Trstu koji snabdijeva austrijsko tržište i Njemačku. Pitanje je koliko će biti dostatan uvoz samih derivata koji se generiraju na Mediteranu. Očekivati je da neće biti velikih nestašica, samo je pitanje po kojoj će biti cijeni.

- Količina derivata se izmjenjuje naizmjenično s potrošnjom plina. Ako znamo da je najveća potrošnja plina zimi, dizel se najviše koristi u proljeće i ljeto zbog transporta i brodskog prometa. Cijena električne energije stabilizirala se na 148 eura po MW, plin je prati solidno na 58 eura po MW, ali i cijena barela nafte je stabilna - 84 dolara po barelu. Pripreme su bile dostatne za potrebe Europe. S obzirom na situaciju u Ukrajinu i najavljenu ofenzivu krajem mjeseca, cijena i pouzdanost dobavnih pravaca dolaze u pitanje, istaknuo je Jakić.

Čak 15 američkih rafinerija je u remontu, francuske rafinerije ne rade zbog štrajka, njemačke rafinerije će smanjiti preradu jer nema uvoza iz Rusije, turske rafinerije se mjesecima pripremaju na moguću krizu...

- Samo je pitanje koliko će prvi val najavljenih ofenziva poremetiti dobavne pravce i kolika će biti potrošnja za potrebe vojne industrije, rekao je Jakić.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!