Psihijatar: Pomanjkanje empatije mogući uzrok tragedije u Beogradu

04.05.2023.

10:17

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Herman Vukušić

Herman Vukušić

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Herman Vukušić, psihijatar, naglasio je u emisiji "Studio 4" kako je krvoproliće u Beogradu nezapamćen zločin na ovim prostorima. U zemljama bivše Jugoslavije, kako kaže, postojao je drugi vid agresije, a to je autoagresija.

- U Hrvatskoj smo svjedoci toga s populacijom branitelja gdje je stopa samoubojstava znatno viša od prosjeka u općoj populaciji, rekao je.

Dodaje kako se sada susrećemo s novim činom koji je za neke zemlje, poglavito SAD, svakodnevica.

Naglašava kako je teško prevenirati ovakav događaj.

- S obzirom na okolnosti u kojima živimo, jedna od pozitivnih stvari u svemu ovome, je da se podiže sigurnost u školama i smatram da je to dobro, govori.

Kultura narcizma


Vukušić ističe kako nove generacije, koje zovemo generacija Z, žive u kulturi narcizma.

- Ja i samo ja, samo moje potrebe. Oni su slijepi na potrebe drugih. Nedostaje im empatija. To je posljedica odrastanja u kulturi gdje prevladava model komunikacije modernom tehnologijom. To su generacije mladih koji će sjediti za istim stolom, ali će međusobno komunicirati putem mobitela. Posljedica toga je nedostatak osjećaja za drugo ljudsko biće, naglasio je.

Ističe kako je takvo pomanjkanje empatije mogući uzrok ove tragedije u Beogradu.

- Ovakve tragedije ostavljaju duboke ožiljke na psihama ljudi. One nažalost nisu predvidive, no neki modeli ponašanja ipak mogu ukazati na mogući psihopatološki ishod, govori.

Ja i samo ja, samo moje potrebe. Oni su slijepi na potrebe drugih. Nedostaje im empatija. To je posljedica odrastanja u kulturi gdje prevladava model komunikacije modernom tehnologijom. To su generacije mladih koji će sjediti za istim stolom, ali će međusobno komunicirati putem mobitela. Posljedica toga je nedostatak osjećaja za drugo ljudsko biće.

Herman Vukušić, psihijatar

Vukušić naglašava kako je počinitelj iz Beograda bio perfekcionist, imao je sve petice u školi, bio je povučen.

- Vrlo često takve izolirane individue, individue koje nemaju izgrađeni socijalni život, pod puno su većim rizikom da manifestiraju određene neprimjerene oblike društvenog ponašanja koji u jednom dijelu, gotovo uvijek nepredvidivom, mogu rezultirati ovakvim tragedijama, rekao je.

Predsjednik Aleksandar Vučić jučer je predložio radikalne mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih tragedija. Neki smatraju kako one utječu na ljudska prava i slobodu.

- Nekada je tanka linija između sloboda i ljudskih prava, istaknuo je.

- Referirat ću se na slučaj u Đakovu, nakon kojeg su uvedeni detektori metala i sigurnosne mjere u svim centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj. Međutim, sretna posljedica svega toga je da nakon toga više nismo zabilježili niti jedan ovakav incident. 

Vrlo često takve izolirane individue, individue koje nemaju izgrađeni socijalni život, pod puno su većim rizikom da manifestiraju određene neprimjerene oblike društvenog ponašanja koji u jednom dijelu, gotovo uvijek nepredvidivom, mogu rezultirati tragedijama.

Herman Vukušić

Smatra kako platforma prisilne hospitalizacije koja je u Hrvatskoj dana u ruke liječnicima opće prakse, trebala bi biti proširena i na psihijatre stoga što oni najbolje poznaju populaciju s kojom rade.

- Nekima će to biti ulaz u domenu ljudskih prava, ali s druge strane, na taj bi način spasili mnoge živote. S nekim od stvari koje je predložio Vučić se neću složiti, ali neke bih odmah potpisao, rekao je Vukušić.

Ističe kako bi djeci ograničio vrijeme provedeno na internetu jer to je najjači čimbenik koji utječe na ponašanje adolescenata.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!