Dogovora nema niti nakon današnjih pregovora Holdinga i radnika Čistoće

30.01.2023.

Zadnja izmjena 20:25

Autor: Dnevnik/Studio 4/IMS/HRT/A.V./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Pregovori Uprave Holdinga sa sindikatima radnika Čistoće održani su tijekom vikenda, trajali su i danas do 18 sati, ali dogovor nije postignut. Sindikalisti su se zatim uputili na svoj samostalni sastanak na kojem će biti prisutno svih 19 predstavnika sindikata kako bi se usuglasili o svemu o čemu se razgovaralo tijekom ovog procesa mirenja koji sutra završava. 

Pregovori su trajali tri sata, ali dogovora nema. Sindikalisti nisu bili raspoloženi za razgovor, a optimizam s kojim su došli u 15 sati napustio ih je. Potom su otišli na samostalni sastanak kako bi se usuglasili o svemu o čemu se razgovaralo tijekom procesa mirenja.

Iako sutra završava proces mirenja ni dan prije te velike odluke još uvijek nije isključena mogućnost općeg štrajka radnika Holdinga. Radnici Čistoće potvrdili su da sve pomno prate i da im sutra u 13 sati dolazi gradonačelnik Tomislav Tomašević kako bi razgovarali o njihovim problemima, kazala je novinarka HTV-a Mateja Ribičić za središnji Dnevnik.

S velikim interesom sve prate i građani Zagreba te se nadaju kako potencijalni dogovor neće platiti kroz povećanje cijena komunalnih usluga, ali i kako neće ponovno ostati zakinuti za neku od komunalnih usluga, dodaje Ribičić.

- Znate da u zakonskim rokovima ne možemo proces mirenja komentirati. Vidjeli ste da se ovih dana pregovaralo po cijele dane i cijele noći. I sada je završen ovaj krug pregovora, naći ćemo se s ostalim sindikatima, vidjet ćemo i nastaviti razgovore sutra. Sindikati su si zadali neki rok da će to završiti zaključno s 31.1., vidjet ćemo tijekom sutrašnjeg dana je li postignut dogovor ili nije postignut, izjavio je Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga.

Sastanak u Čistoći - podružnici Zagrebačkog holdinga - zakazan je u skladu s obećanjem gradonačelnika Tomislava Tomaševića koje je dao radnicima u četvrtak, kada su prekinuli trodnevnu obustavu rada, rekla je Kaltak Hini.

Podsjetila je da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenta za najniže plaćene radnike na 1,80 i za vozače na 2,40.

Taj radni sastanak vezan je za postupak mirenja predstavnika sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga, koji će trajati do utorka, 31. siječnja.

- Jedan od zahtjeva u postupku mirenja upravo su sistematizacije po svim podružnicama Zagrebačkog holdinga. Svaka podružnica pregovara za sebe, a onda sve to dolazi pregovaračkom odboru sindikata i poslodavca na potvrđivanje, objasnila je Kaltak.

Nadamo se da idemo u dobrom smjeru i da će pregovori završiti dogovorom, poručila je Kaltak i izrazila nadu da neće biti potrebne nikakve sindikalne akcije, uključujući štrajk u svim podružnicama Holdinga.

Zastupnici zagrebačke skupštine, Župan i Moslavac Forjan o zagrebačkom Holdingu i procesu mirenja  

O situaciji u Zagrebačkom holdingu, procesu mirenja i mogućem poskupljenju usluga - u programu HTV-a govorili su zastupnici u zagrebačkoj skupštini iz redova SDP-a i HDZ-a.

- Gradonačelnik je s novim načinom odvoza, kad je smanjio odvoz s dva na jedan put tjedno, automatski smanjio i prihod Zagrebačkom holdingu. To je najveći problem. Plus kolektivni ugovor, mirenje. Normalno da sindikati traže svoj dio. Na kraju krajeva provela se "reforma Holdinga" sa 700 otkaza međutim nije se napravila prava rekonstrukcija Holdinga. U ovom trenutku ne znam što će biti u Holdingu. HDZ želi da se to okonča na pozitivan način, da budu zadovoljni i radnici i Zagrepčani koji primaju uslugu od tog Holdinga. Danas ujutro smo vidjeli izjavu glasnogovornice gradonačelnika gospođe Živalj. Nije ni on izašao, ni Novaković nego ona daje izjavu ako dignemo neka prava moramo dignuti i cijenu usluga. To nije točno, rekao je Mario Župan, član zagrebačke Gradske skupštine iz redova HDZ-a.

- Holding ima određeni budžet. Holding mora poslovati pozitivno da bi se mogao izvući i dalje iz financijskih dubioza, da bi mogao reprogramirati kredite... Hoće li usluge poskupljivati ili ne to će ovisiti o rezultatima pregovora. I sami znate da ako su zahtjevi veći od onoga što Holding može ispuniti a da se ne zadužuje da će onda tu doći do jednog dijela sredstava koje će trebati nekako namiriti. Međutim, mi u SDP-u vjerujemo da će doći do dogovora. Apeliramo na razum kako bi se ovo riješilo na obostrano zadovoljstvo jedne i druge strane, a da građani ne bi trpjeli, kazala je Davorka Moslavac Forjan, SDP-ovu članicu zagrebačke Gradske skupštine.

Tomašević: Cijene komunalnih usluga ovisit će o konačnom ishodu pregovora

Nakon štrajka radnika Čistoće, koji je završio u četvrtak, dogovoreno je da se pet zahtjeva štrajkaša odmah ispuni, a o ostalih šest će se razgovarati u idućih mjesec dana.

Prihvaćeni su zahtjevi o novoj sistematizaciji u roku od 30 dana, plaćanju kartica vozača, donošenju detaljnih uputa o postupku izvođenja radnih operacija, boljoj HTZ opremi i besplatnom parkingu u blizini podružnice Čistoće u Folnegovićevoj ulici.

Pregovori se nastavljaju o povećanju osnovice za 12 posto, stalnom dodatku od 200 eura, povećanju koeficijenata na 1,80 za prvu grupu složenosti poslova, odnosno na 2,40 za drugu grupu složenosti poslova, dodatku na otežane uvjete rada i pokrivanje pune cijene karte za radnike koji putuju na posao u Zagreb.

Tomašević je u petak izjavio da će cijene komunalnih usluga ovisiti o pregovorima sa sindikatima i predstavnicima radnika, posebice kada je riječ o Čistoći.

- Cijene će ovisiti o konačnom ishodu pregovora jer jedini prihodi Čistoće dolaze od plaćanja odvoza otpada, tako da moramo naći balans između zahtjeva radnika za povećanje plaća i onoga što građani mogu platiti kroz cijenu komunalne usluge, istaknuo je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!