Padaju cijene na svjetskim tržištima, hoće li pasti i na benzinskim crpkama?

29.11.2021.

19:54

Autor: Silvana Skočajić/T.V./Dnevnik/HRT

Hoće li sutra na benzinskim crpkama pasti cijene derivata?

Hoće li sutra na benzinskim crpkama pasti cijene derivata?

Foto: HTV / HRT

Cijene sirove nafte znatno su pale na svjetskim tržištima u odnosu na one prije mjesec i pol kada je Vlada donijela uredbu o ograničavanju cijena goriva. Danas su se na tržištu u Londonu kretale oko 76 dolara po barelu, u New Yorku oko 72 dolara. Budući da se cijene derivata u Hrvatskoj mijenjaju svakog utorka, zanimalo nas je hoće li sutra na benzinskim crpkama pasti i ispod maksimalno dopuštenih koje je uredbom odredila Vlada, 11 kn za Eurodizel i 11,10 kn za Eurosuper 95. No odgovore iz najvećih naftnih kompanija nismo dobili.

Cijene nafte na svjetskim tržištima padaju, no ne i na mediteranskom tržištu.

- Momentalno nafta pada i to dosta brzo, evo danas je u Europi već na 75 dolara u odnosu na prošli tjedan kada je cijena bila 84 dolara po barelu. Za nas bi osnovica za računanje cijene derivata trebala biti cijena derivata na Mediteranu koja još uvijek ne pada, ona kaska za cijenom nafte, objasnio je naftni stručnjak Davor Štern.

Štern kaže da bi za dva tjedna cijene derivata na Mediteranu trebale biti niže od cijene koje je država propisala u Hrvatskoj. Budući da je riječ o makismalno dopuštenoj cijeni goriva, u Vladi smatraju da distributere ništa ne sprječava da ih smanje.

- Nema nijednog razloga da naši distributeri u dijelu naftnih derivata ne reagiraju na eventualni pad cijena početkom sljedećeg tjedna i da ne korigiraju svoje cijene prema dolje. Mi ih pozivamo da to učine, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, 26. studenoga.

No danas ni INA ni Petrol, dva najveća drisributera u Hrvatskoj, ne žele komentirati cijene. Za njih je to poslovna tajna.  

Upravo zbog malog broja distributera Štern smatra da bi država trebala imati veću kontrolu pri formiranju cijena goriva.

- S obzirom na vremena u kojima se nalazimo, koja su neizvjesna, turbulentna, da bi se trebalo ponovno uvesti administrativnu kontrolu cijena gdje bi Vlada imala mogućnost arbitrirati u slučaju neopravdanog porasta marži i cijena, smatra Štern.

Od kontole cijena odustalo se 2014. kad je u Hrvatskoj na snagu stupila liberalizacija cijena goriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!