Euro stiže usred inflacije, rasta kamata i geopolitičke krize

04.10.2022.

07:06

Autor: Dijana Kovaček/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Euro

Euro

Foto: HTV / HRT

Više ne bi trebalo biti iznenađenja vezanih uz ulazak Hrvatske u eurozonu. Sve pripreme teku po planu. Euro je i naš od prvog dana sljedeće godine. Sve to događa se u iznimno nepredvidivim i zahtjevnim vremenima inflacije, rasta kamatnih stopa i geopolitičke krize, pa je teško predvidjeti sve učinke - slažu se stručnjaci.


Sve kune koje građani čuvaju kod kuće, morat će zamijeniti u eure. No, dio tog novca slijeva se u kupnju nekretnina. Uvođenje eura, smatraju u HNB-u, samo je manjim dijelom prouzročilo golemi rast u nekretninskom poslovanju.

- Taj bum na tržištu se događa zadnjih nekoliko godina, svi tome svjedočimo, to nije nešto što je isključivo vezano za uvođenje eura, to je nešto što bih primarno povezao s činjenicom da smo živjeli predugi niz godina u zoni nultih kamatnih stopa, rekao je viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend.

Dvojno iskazivanje cijena u trgovinama trebalo bi spriječiti dodatna poskupljenja zbog zaokruživanja cijena u eurima na više. No inflacija sve to komplicira.

- Poučeni iskustvom drugih država ne očekujemo da će doći do većeg pritiska zbog uvođenja eura. Ono što je nezgodno, Hrvatska je u trenucima vrlo visoke inflacije, pa se možda stvara takav dojam da je sve vezano uz euro, međutim takva situacija nije, naglasio je posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić.

Hrvatska uvodi euro u vrijeme velike geopolitičke krize, no upravo naše pristupanje eurozoni trebalo bi osigurati mnoge prednosti.

- Za pretpostaviti je da ulazak u eurozonu znači veću financijsku stabilnost, niže kamatne stope, povoljnije uvjetne zaduživanja i potencijalno u krizi, a mi jesmo i budimo svjesni da ova kriza je geopolitička ima itekako implikacije ekonomske - tada imate kišobran, nekakav zaklon na koji možete računati, ističe Mladen Vedriš s Visokog učilišta Effectus.

Unutar eurozone velike su razlike između razvijenih i manje razvijenih zemalja, ali i među političkim vodstvima članica, pa je važno da u tom uzburkanom moru, kaže Vedriš, vješto i što snažnije plivamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!