'Kvadrati' stana sve skuplji, a potražnja nikad veća

02.11.2021.

20:08

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT

Izgradnja stanova

Izgradnja stanova

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

U Hrvatskoj svjedočimo pravoj eksploziji na tržištu nekretnina, posebno novogradnji. U prvoj polovici godine prodano je gotovo 2.400 stanova i izdano više od 6.700 građevinskih dozvola, što je rekordan broj posljednjih godina. Prosječne cijene novih stanova trenutno se po kvadratu u cijeloj zemlji kreću oko 2 tisuće eura. U Zagrebu oko 3 tisuće eura. Iako cijene posljednjih mjeseci i dalje ubrzano rastu, potražnja za stanovima je velika, a liste čekanja sve duže.

Dizalice i bageri diljem Lijepe naše. Stanogradnja se zahuktala i samo Zagrebu primjerice nedostaje desetak tisuća stanova. Biserka Domazet iz agencije za nekretnine kaže kako se teže prodaju stanovi u centru, radi potresa - ali novogradnja plane iako se cijene kreću od 3 do deset tisuća eura po kvadratu.

Lista čekanja na neviđeno, 5 tisuća eura po kvadratu

U prvoj polovini godine prodano je gotovo dvije 2.400 stanova, a zamah izgradnje potvrđuje i rekordan broj izdanih građevinskih dozvola. Primjereice, na jednoj atraktivnoj lokaciji sagradit će se stotinjak stanova sa cijenom kvadrata od 5 tisuća eura. Iako temelji još nisu postavljeni, zainteresiranih kupaca već više od tisuću.

U lavini poskupljenja građevinskog materijala i energenata ne čudi i rast cijena nekretnina. Ministar Darko Horvat upozorava kako se događaju određeni poremećaji na tržištu, i nema alata kojima bi se to moglo obuzdati.

Godišnja hrvatska plaća - 7 kvadrata stana

Nedostatak građevinskih radnika i niske kamate na stambene kredite takoder dižu cijene stanova, naglašava Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb. Tu je još i povećanje raspoloživog dohotka stanovništva, programa subvencioniranja i permanentna potražnja jednog dijela bogatijih koji štednju spremaju u nekretninsku imovinu, dodaje.

Međutim, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorava na socijalne nejednakosti - jer za godišnju plaću većina Hrvata može kupiti oko 7 kvadrata stana.

Hrvati u bankama drže golem novac oko 236 milijardi kuna, no većinu ušteđevine drži tek 20 posto imućnijih građana. Njih oko pedeset tisuća na računu ima više od milijun kuna pa su im nekretnine sigurna i isplativa investicija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!