Lufthansa na putu oporavka, budućnost vidi u solarnom gorivu

11.08.2022.

07:01

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Lufthansa

Lufthansa

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Njemačka Lufthansa na putu je oporavka. Vodeći europski zrakoplovni prijevoznik u drugom je kvartalu ove godine prvi put nakon pandemije ostvario poslovnu dobit. Potražnja za letovima jača pa tvrtka očekuje daljnji rast profitabilnosti i nova zapošljavanja. Više cijene aviokarata i rast profita u teretnom prijevozu nadoknadili su troškove skupog goriva koje bi u budućnosti moglo, tvrde stručnjaci, zamijeniti jeftinije i ekološki prihvatljivije solarno.

Nakon štrajka osoblja i otkazivanja tisuća letova zbog manjka radnika ovog ljeta, stanje u Lufthansi se stabiliziralo. Postignut je i dogovor sa zaposlenicima. Njih oko dvadeset tisuća dobit će naknadu za inflaciju od 325 eura mjesečno u tri rate, a mjesečna plaća povećat će im se i do 500 eura.

Nakon štrajka upozorenja tvrtka je shvatila da mora napraviti odlučujući korak.

Sporazum sa Sindikatom vrijedi 18 mjeseci.

Dogovor nam daje dugoročnu sigurnost planiranja, a povećanje plaće jača našu privlačnost kao poslodavca, ističe direktor ljudskih resursa u Lufthansi Michael Niggemann.

Lufthansa najavljuje zapošljavanje 10 tisuća ljudi do kraja iduće godine. Promet jača pa u trećem kvartalu očekuju rast prihoda unatoč većim troškovima goriva. Alternativna švicarska riješenja u vidu solarnog mlaznog goriva privlače pozornost.

- Sa Swis Airom radimo na proizvodnji ugljično neutralnog goriva za zrakoplove. Naš je cilj do 2025. imati u pogonu prvo komercijalno postrojenje na solarna goriva s kapacitetom oko deset milijuna litara metanola godišnje, istaknuo je direktor Synheliona Philipp Furler.

Švicarci su dokazali da mogu proizvesti mlazno gorivo koristeći se samo sunčevom energijom, vodom i ugljikovim dioksidom.

Sintetični plin može se lako preraditi u kerozin ili metanol kao goriva za zrakoplove i brodove, objašnjava profesor obnovljive energije na Sveučilištu u Zürichu Aldo Steinfeld.

Stručnjaci su upotrijebili solarni toranj nedaleko od Madrida kako bi proizveli alternativo gorivo. Tvrde da je ono jeftinije i ekološki prihvatljivije te da bi u budućnosti aviokompanijama moglo smanjiti ugljikov otisak, a putnicima omogućiti let avionom na solarni pogon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!