S potrošnjom od 87 kilograma mesa godišnje po stanovniku, Hrvatska je iznad prosjeka Europske unije - na visokom smo 6. mjestu.
26.11.2025.
19:41
Autor: Matija Mlinarić/A.D.H./Dnevnik/HRT
S potrošnjom od 87 kilograma mesa godišnje po stanovniku, Hrvatska je iznad prosjeka Europske unije - na visokom smo 6. mjestu.
Više od 50 % mesa koje konzumiramo je svinjetina.
No najveći je problem i dalje taj što ne proizvodimo dovoljno mesa za svoje potrebe.
U resornom su ministarstvu uvjereni da će, zahvaljujući mjerama, u roku od pet godina brojevi biti bolji.
Poremećaji na europskom tržištu, razne bolesti poput afričke svinjske kuge, plavog jezika, bedrenice - sve to utjecalo je na samodostatnost Hrvatske u proizvodnji mesa.
- Hrvatska ne proizvodi dovoljno mesa i klaoničkih proizvoda za vlastite potrebe. Prošle smo godine uveli oko 200 tisuća tona, a izvezli tek 35.000 i na neki način realizirali povijesno veliki vanjsko trgovinski deficit od preko 625 milijuna eura, govori Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.
U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se proizvodnja nastoji stabilizirati ulaganjem više od 750 milijuna eura do 2030.
- Cilj nam je zaustaviti negativne trendove, a onda postepeno kroz 3 do 5 godina, najkasnije do 2030., povećati proizvodnju za 20 posto i na neki način polako graditi bazu kako bi naša prehrambena industrija, kada govorimo o mesu, bila stabilna i otpornija, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.
U Hrvatskoj gospodarskoj komori smatraju da je proizvodnja mesa smanjena i zbog toga što je na selu sve manje ljudi koji se bave uzgojem.
U takvoj situaciji, kažu, jedino se možemo osloniti na velike proizvođače.
- Imaju neke firme ideju da bi radile i proširivale farme, bez obzira na to što se događaju ovakve situacije s bolestima, a koje će se, nažalost, i dalje događati. Prvenstveno, trebali bi staviti fokus na proizvodnju svinja jer našeg 50 posto mesa kojeg koristimo su svinje. To je tradicija i navika - jednostavno je to meso koje jedemo, izjavio je Vlado Čondić Galinčić, predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK.
Iako mesa nema dovoljno, iako je skupo - potrošnja je u prošloj godini porasla 10 posto.
Stručnjaci tvrde da je to uglavnom zbog turizma, ali i zbog rasta standarda građana koji na mesu ne štede.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora