Jedemo puno, proizvodimo premalo: Hrvatska uvozi više od 200 tisuća tona mesa

26.11.2025.

19:41

Autor: Matija Mlinarić/A.D.H./Dnevnik/HRT

S potrošnjom od 87 kilograma mesa godišnje po stanovniku, Hrvatska je iznad prosjeka Europske unije - na visokom smo 6. mjestu. 

Više od 50 % mesa koje konzumiramo je svinjetina. 


No najveći je problem i dalje taj što ne proizvodimo dovoljno mesa za svoje potrebe. 


U resornom su ministarstvu uvjereni da će, zahvaljujući mjerama, u roku od pet godina brojevi biti bolji.

Poremećaji na europskom tržištu, razne bolesti poput afričke svinjske kuge, plavog jezika, bedrenice - sve to utjecalo je na samodostatnost Hrvatske u proizvodnji mesa.


"Hrvatska ne proizvodi dovoljno mesa"


- Hrvatska ne proizvodi dovoljno mesa i klaoničkih proizvoda za vlastite potrebe. Prošle smo godine uveli oko 200 tisuća tona, a izvezli tek 35.000 i na neki način realizirali povijesno veliki vanjsko trgovinski deficit od preko 625 milijuna eura, govori Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.


U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se proizvodnja nastoji stabilizirati ulaganjem više od 750 milijuna eura do 2030. 


Cilj je povećati proizvodnju za 20 posto


- Cilj nam je zaustaviti negativne trendove, a onda postepeno kroz 3 do 5 godina, najkasnije do 2030., povećati proizvodnju za 20 posto i na neki način polako graditi bazu kako bi naša prehrambena industrija, kada govorimo o mesu, bila stabilna i otpornija, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.


Na selu sve manje ljudi koji se bave uzgojem


U Hrvatskoj gospodarskoj komori smatraju da je proizvodnja mesa smanjena i zbog toga što je na selu sve manje ljudi koji se bave uzgojem. 


U takvoj situaciji, kažu, jedino se možemo osloniti na velike proizvođače.


- Imaju neke firme ideju da bi radile i proširivale farme, bez obzira na to što se događaju ovakve situacije s bolestima, a koje će se, nažalost, i dalje događati. Prvenstveno, trebali bi staviti fokus na proizvodnju svinja jer našeg 50 posto mesa kojeg koristimo su svinje. To je tradicija i navika - jednostavno je to meso koje jedemo, izjavio je Vlado Čondić Galinčić, predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK.


Potrošnja prošle godine porasla 10 posto


Iako mesa nema dovoljno, iako je skupo - potrošnja je u prošloj godini porasla 10 posto. 


Stručnjaci tvrde da je to uglavnom zbog turizma, ali i zbog rasta standarda građana koji na mesu ne štede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora