Na prestižnoj listi tisuću vodećih svjetskih ICT kompanija je i 17 hrvatskih

13.02.2023.

20:29

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/R.S.

Prodorni hrvatski ICT sektor

Prodorni hrvatski ICT sektor

Foto: HTV / HRT

NATO, Porsche, Bosch, samo su neki od klijenata prodornog hrvatskog ICT sektora i naše najbrže rastuće industrije koja bi uz turizam mogla postati strateška grana kad je riječ o ubrzanju gospodarskog rasta. Iako je na tom putu mnogo izazova, oko 7 tisuća tvrtki s 50 tisuća zaposlenih unatoč krizi bilježi natprosječan rast prihoda, izvoza, zaposlenosti i plaća.


Prodornom zagrebačkom King ICT-iju novi dvogodišnji ugovor s NATO-om jamči unosan posao i globalnu prepoznatljivost. Tvrtka ubrzanog rasta zapošljava više od 700 vrhunskih stručnjaka.

- Partnerstvo s NATO-om pozicionira nas na svjetsku scenu u domeni kibernetičke sigurnosti, to nam jamči punu zaposlenost i atraktivnost kao najvećeg hrvatskog poslodavca u toj branši, za HRT Dnevnik rekao je Josip Ćurčija, direktor prodaje KING ICT-a, Zagreb.

Impresivan rast od 30 posto bilježi softverska tvrtka CROZ koja je osmislila praktičan konverter valuta. Specijalnost su im složeni softveri po mjeri za banke, telekome, javni servis, a imaju novi ured u Münchenu.

- Upravo su nam se zbog toga otvorili angažmani u švicarskoj banci UBS, njemačkoj Commerce banci i sve što smo radili godinama u Volvu, DHl-u, nadamo se da će svi ti projekti ostati živi, kazala je Vedrana Miholić, direktorica prodaje CROZ-a, Zagreb.

U BDP-u sudjeluju s 4 posto

Oko 80 posto ICT tvrtki je u Zagrebu s udjelom izvoza oko 40 posto. U BDP-u sudjeluju s 4 posto, no ambicije su znatno veće.

- Donesena je u Saboru jednoglasno strategija digitalne Hrvatske koja predviđa da će u idućih deset godina ovaj sektor narasti na 13 posto BDP-a, i da će narasti u zaposlenosti, govorimo o poduplavanju na sto tisuća ljudi, rekao je Hrvoje Balen, predsjednik HUP-ICT Udruge.

Nove prilike otvaraju se i CloudSensu, globalnoj tehnološkoj tvrtki čiji je jedan od osnivača Hrvat.

- Zapošljavamo oko 350 djelatnika, a negdje oko 150 je u Hrvatskoj. Istina je da je cijela tvrtka bazirana na inženjerskoj snazi hrvatskih kadrova i to nam je omogućilo izvrsnost i nagli rast, kazao je Davor Duboković, CloudSensea za Hrvatsku.

Nedostatak kvalitetnog kadra ostaje glavni izazov prodorne industrije.

- Mi se moramo priključiti toj borbi za talente i trebamo ukinuti nelojalnu konkurenciju, a to je državna potpora koja se daje za samozapošljavanje u odnosu na ugovore o radu, kazao je Balen. 

Problema ima, no ohrabruje činjenica da je na prestižnoj listi tisuću vodećih svjetskih ICT kompanija je i 17 hrvatskih, što potvrđuje snagu našeg brzorastućeg sektora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!