Fahiru je prekipjelo, odlaze Jagoda, Šarava i ostale

07:57 / 01.03.2021.

Autor: Sani Lukić/Plodovi zemlje/HRT

Fahir Mujanić

Fahir Mujanić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Fahir Mujanić iz Daruvara na nešto svoje zemlje, privatnih zakupljenih parcela i državne zemlje uzgaja krave u sustavu krava-tele. Očekivao je da će doći na svoje nakon donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ali nije prošao. Dosta mu je svega - prodaje svojih stotinu krava. 

Fahir Mujanić iz Daruvara na nešto svoje zemlje, privatnih zakupljenih parcela i državne zemlje uzgaja krave u sustavu krava-tele. Očekivao je da će doći na svoje nakon donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ali nije prošao. Dosta mu je svega - prodaje svojih stotinu krava.

Puni se kamion i prazni njegova farma, ali i dio njegovog dosadašnjeg života u Ljudevit Selu pokraj Daruvara. Kaže nije mogao doći do zemlje pa zato kupcu iz Visokog pokraj Sarajeva odlaze Jagoda, Šarava i ostale, za sada prvih 30-ak od 100 krava.

"Krčio sam, ulazio u minska polja, posijao djetelinu..."

- Više se ne može izdržati. Zemlje nemam, imam preko 150 grla svoje stoke. Firma se bavi uzgojem mesa. Pokrenuo sam taj posao prije 5 godina, ušao sam u minska polja, ogradio sam šikare i zapuštena polja. Posijao djetelinu. Otišao sam u sela gdje nema ni struje, ni puta, ni vode, priča Fahir.

Stoku je, kaže, uzgajao na destak vlastitih hektara i na državnom zemljištu na području pokraj ceste Pakrac-Požega, oko sela Kričke, Jakovci i Bjelajci. Nadao se da će se raspisati natječaji na kojima će doći do prijeko potrebne zemlje.

- Išao sam na obećanje ministara da će stočari dobiti zemlju. Doživio sam krah. Velike sam novce uložio. I objekte sam kupio. Kupovao sam hranu, borio se do zadnje kore kruha i dalje ne ide, dodaje. Kandidirao se za zemlju u općini Pakrac, jer ondje ima prijavljeno gospodarstvo. Kaže - ima sve uvjete, ali prošao nije.

Što kažu u općini Pakrac

- Ja sam se raspitala o dotičnom gospodinu. On nema ugovora, nijednog potpisanog ugovora o zakupu za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta. Novi zakon ne poznaje više institut mirnog posjeda. Dakle, nemamo nikakvih zakonskih podloga na osnovu čega bismo mogli produžiti ugovor ili sklopiti novi o zakupu zemljišta. Mislim da mi nismo prava adresa za njegove probleme. Strašno mi je žao, ali ne mogu zalaziti u privatne imovniskopravne vlasničke odnose, kaže gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Sa suprugom Anom Fahir je uzgajao simentalca kojeg je namjeravao križati s francuskim pasminama 'limousin' i 'charolais' kako bi mu povećao mesnatost. No sada kaže kako će, ne uspije li doći do zemljišta, sve prodati do svibnja. Kaže - kupio je i imanja da bi ostao u Hrvatskoj, a sad ni sinu ne smije reći da prodaje goveda.

Na području Pakraca je oko 10 tisuća poljoprivrednih čestica u državnom vlasništvu. Prema riječima gradonačelnice Pakraca, parcelacijom se došlo do 8 tisuća koje će biti ponuđene za zakup. Međutim, za 6 tisuća moraju dobiti očitovanje Hrvatskih šuma jer je teren zarastao i minski je sumnjiv, dodaje Anamarija Blažević.

Fahir sve manje vjeruje u nastavak uzgoja i boji se da će sa suprugom i djecom, ne pronađe li zemlju za proizvodnju hrane, morati prodati svu stoku i otići u inozemstvo. Samo jednu molbu ima: "Imam kamione, štale, sve svoje. Neka mi netko od odgovornih kaže zašto nisam zaslužio zemlju". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!