Ponuda svinjetine slaba, a cijena joj raste iz dana u dan

16.04.2023.

12:20

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Svinjsko meso

Svinjsko meso

Foto: HTV / HRT

Lani smo uvezli 110 tisuća tona svinjskog mesa što je za 8 posto više nego godinu prije. Šestu godinu za redom uvoz svinjskog mesa veći je od domaće proizvodnje. Stoga ne čudi da je ponuda svinjetine slaba, a često je i nema u prodaji. Uz to iz dana u dan raste joj i cijena. 

Na kišno nedjeljno jutro malo je kupaca na tržnicama. U mesnicama ponuda dobra, ne manjka ni svinjskog mesa. No primjećuje se da svinjetine povremeno nema u prodaji.

- Sve je manji uzgoj krmača, a bez njih nema odojka, odnosno svinja. Jedini je razlog nedostatak hrane i visoka cijena kukuruza koja je uzrokovala rast cijena i smanjenje proizvodnje, naglašava Mile Maleš, mesar.

Posljednjih godina postali smo vodeći uvoznik svinjetine u Europskoj uniji - na to godišnje trošimo desetke milijuna eura. Sve više novca troše i kupci jer svinjsko je meso skuplje i do 30 posto. 

Lani smo uvezli 110 tisuća tona svinjetine, što je 8 posto više nego godinu prije. Posljednjih godina pada proizvodnja svinjskog mesa u Hrvatskoj za 5 do 6 posto, pa je to jedan od razloga povremene nestašice.

- Danas je u Europi oko milijun i 200 tisuća krmača manje i sada je nestašica i pomutnja na tržištu. Što će biti na tržištu, vidjet ćemo sada, govori Mirko Kolić, uzgajivač svinja.

Kako bi cijena svinjetine bila povoljna, stabilna i konkurentna, nužno je povećati proizvodnju i smanjiti uvoz. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!