Poskupljenje tovljenih svinja 25-30%

02.12.2022.

20:38

Autor: HTV/IMS/Renata Waldman/E.P.C.

Tovljene svinje znatno su poskupjele

Tovljene svinje znatno su poskupjele

Foto: HTV / HRT

I cijena mesa porasla je zbog poskupljenja stočne hrane i energenata. Iz godine u godinu, svinjokolja je po selima sve manje. Mnogi su i odustali od uzgoja svinja, pa je na manjim obiteljskim gospodarstvima sve teže pronaći tovljenika za prodaju.


Na farmi na kojoj se na godinu uzgajalo i do 400 svinja, danas su samo tri. I nisu za prodaju. 


- Danas su svinje vrlo skupe, kreću se od 17, 18 kuna po kilogramu kada hoćete na obiteljskom gospodarstvu kupiti. Cijene su porasle znatno u odnosu na prošlu godinu, kaže Ernest Nad iz Vladislavaca. 


- Svinja i košta i vrijedi taj novac. Sad, naša kupovna moć je nešto sasvim drugo, je li je u stanju to svarit i prebrodit, da može to kupiti, to je sad ponaosob, na svakom tko može ili ne može kupiti, objasnio je Mirko Kolić u Budrovcima.


Nerijetko se meso za suhomesnate delicije kupuje u mesnici,  jer sve se rjeđe kupci odlučuju za žive svinje. Mnogo je posla, a malo onih koji mogu pomoći. 


- Traži se mljeveno, lopatice se najviše prodaje, traži se carsko, jako puno se traži. Puno toga. Suše se šunke, govori prodavačica Jadranka Tokić.Cijena žive svinje 25-30% viša nego lani 


- Sada imamo situaciju da je cijena živih svinja otišla negdje 25 - 30% više u odnosu na prošlu godinu, a znamo koliko su energenti otišli, gorivo, plin, struja. Neke su žitarice otišle 100%, objasnio je Goran Jančo, predsjednik Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije.


- Sasvim je sigurno da u idućoj godini nije za očekivati jeftinu svinjetinu i sasvim sigurno, svinjsko meso u nekakvom sljedećem razdoblju neće imati niske cijene, rekao je dr. Dragan Solić iz Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu.


Poskupjeli su i suhomesnati proizvodi, no tu neće biti kraj.


- Svinju od 180 kg prošle godine ste imali za nekih 13, 14 kuna, a danas za 17, 18 kuna žive vage. Poskupljenje bi trebalo biti možda i veće, međutim moramo se prilagoditi, u konačnici, tko će te proizvode kupovati, zaključuje Goran Jančo.


Hrvatska trenutačno pokriva samo malo više od polovine svojih potreba za svinjskim mesom. I u Europskoj uniji smanjila se proizvodnja, pa se ne može očekivati da će biti pojeftinjenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!