Nezadovoljni svinjogojci: Bolje povećati domaću proizvodnju, nego ovisiti o uvozu

19.03.2023.

20:31

Autor: Renata Waldman/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Nezadovoljni svinjogojci

Nezadovoljni svinjogojci

Foto: HTV / HRT

U novom paketu Vladinih mjera, među proizvodima kojima je cijena ograničena, našlo se i svinjsko carsko meso, i to po cijeni od 3,79 eura po kilogramu. Potrošači su, naravno, pozdravili takvu odluku, dok proizvođači ističu da bi bilo bolje povećati domaću proizvodnju, a ne ovisiti o uvozu. Prošle godine proizvodnja svinjskoga mesa u nas pala je za 10%.


Obitelj Bilović uzgojem svinja bavi se već 35 godina. I nikada, kažu, nije bilo teže pa su njihov broj drastično smanjili.

- Znalo je biti po 150 grla u svinjcu nekada i više, a sada nažalost imamo 8 krmača i pet nazimica, naglasila je Mirjana Bilović iz Rezovca.

Zbog uvoza jeftine svinjetine iz godine u godinu smanjivala se domaća proizvodnja. Još 2000. imali smo više od milijun i dvjesto tisuća svinja, a 2021. čak 260 tisuća manje. 

- Nažalost, morao sam proizvodnju prekinuti radi prisutnih velikih dispariteta u ciklusu proizvodnje gdje su cijene žitarica i ostalih komponenti za ishranu svinja počele naglo rasti, a istovremeno je cijena počela padati, istaknuo je Ernest Nad iz Vladislavaca.

Tako je Hrvatska sad na 55% samodostatnosti u proizvodnji svinjskoga mesa. Dok je Europska unija na čak 125%. 

- I kad se postavlja pitanje hoćemo li u Hrvatskoj imati dovoljno svinjetine, jasno se može vidjeti prema ovoj proizvodnji u čitavoj EU, da ne bi trebalo biti problema sa svinjetinom. Samo je pitanje po kojim cijenama, rekao je Igor Mikulić iz HGK Osijek.

- Kad imate proizvodnju, onda na neki način možete utjecati na cijenu u Hrvatskoj. Danas je iluzija očekivati da i naša Vlada ili bilo tko drugi može utjecati na cijenu kada je cijena negdje drugdje, vani je i ovisi o brojnim faktorima, rekao je Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Zelena kao i zajednička poljoprivredna politika zbog ograničenja koja donose smanjit će broj svinja i u Europskoj uniji. Pa će im porasti i cijena. 

- Ako bude nestašica, mi ćemo moći dati u neku drugu zemlju za veću cijenu, ali nije dobro. To ne želim, želim da naša svinjetina, konkretno moja, ostane na hrvatskom tržištu za hrvatske potrošače, naglasio je Mirko Kolić iz Budrovaca.

A da bismo svinjetinu imali po povoljnim, stabilnim i konkurentnim cijenama, moramo povećati proizvodnju i smanjiti uvoz. Zato svinjogojci od resornog ministarstva očekuju konkretne mjere. I to što prije.

Milaj: Uzgajivači svinja teško se mogu nositi s dampinškim cijenama


Uzgajivač svinja Zlatko Milaj iz Kokinca kazao je da se ne proizvodi dovoljno svinjetine jer se uzgajivači ne mogu nositi s dampinškim cijenama. 

- Cijene žitarica su prošle godine porasle za 100%, a to se reflektira i na ovu godinu. No za svinje je cijena porasla samo 30%. Normalno je da se smanjuje proizvodnja, kazao je Milaj.

Za ionako manje svinja koliko ih ima u odnosu na prije, Milaj nema ugovorene cijene prodaje niti kupce. U inozemstvu je to drugačije uređeno i sigurnija proizvodnja, kaže, pa se točno zna s kim radiš, za koliko, a gubitaka nema.

Neki svinjogojci su se preusmjerili u ratarstvo, a Zlatko Milaj još ne želi jer voli svinjogojstvo, no ne zna koliko će dugo izdržati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!