07:09 / 01.11.2021.

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Iako smo u "crvenom", posezona u kampovima nikad bolja

Posezona u kampovima nikad bolja

Posezona u kampovima nikad bolja

Foto: Dnevnik / HRT

Posezona u našim kampovima koji čine četvrtinu turističkog smještaja - unatoč crvenoj boji na Covid karti nikada u povijesti nije bila ovako dobra. Ozračje u nekim kampovima u Istri - i prema popunjenosti i prema vremenskim prilikama - više podsjeća na kasno proljeće. 

Nevjerojatna slika u Funtani na zapadu Istre, primjerenija više za rujan, a ne za sredinu jeseni

- Idemo malo uokolo, malo se, kupamo. Idemo do grada biciklom, rekao je Stevo iz Slovenije.

S tisuću i petsto gostiju kamp je napola pun. Najviše je Nijemaca, uglavnom cijepljenih ili s preboljenim Covidom.

- U Njemačkoj su postrožili mjere, a mi smo, kao i dosad - odlučili doći ovdje. Osoblje je ljubazno, hrana izvrsna, poručila je Manuela iz Njemačke.

- U Njemačkoj je sve strože, nije kao ovdje, dodao je Mathias iz Njemačke.

- Većinom je bio veći udio mobilnih kućica, a manji udio samoga kampa, a ove zime imamo veći udio samoga kampa, parcela.Čak su i najave za kasnu jesen i za zimu vrlo dobre, kazao je direktor kampova, Valamar Bruno Radoš.

U Njemačkoj je, od početka korona krize, prodaja kamping vozila narasla za četrdeset posto. Želja za osamom, slobodom i blizina odredišta, sve je to utjecalo na dobru popunjenost i kampa na jugu Istre, koji osobito vole surferi.

- U Nizozemskoj je već hladno, a djeca imaju školske praznike pa je bilo logično doći ovdje. Ne možemo se kupati, ali obilazimo povijesna središta, u kampu surfamo i kartamo, kazao je Rustam, Nizozemska.

Ovdje je rujan premašio onaj rekordni za pedeset posto. Mnogi su produljili kampiranje i na listopad.

- Tako da smo od 10. listopada na nekim brojevima od 500-600 osoba dnevno, što je u biti popunjen zimski kontingent, koji imamo vezano i uz te sanitarne čvorove koji su grijani, dodao je direktor kampa Kažela, AHG Alex Živković.

Bez grijanih prostora, bazena i mini klubova za djecu - posezona ipak ne bi bila ovakva.

- Čak djeca koja ne ostaju inače sama, vole ostati ovdje s nama sama. I djeca nam se vraćaju, naglasila je animatorica Nina Putinja.

Sudeći prema porastu zanimanja mladih obitelji za kampiranjem i nadolazeća bi predsezona mogla biti iznimno uspješna u tom sektoru. Naravno, ne iznenadi li nas neki novi pandemijski val.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!