Potraje li rat u Ukrajini, bit će to novi udar na hrvatski izvoz

05.03.2022.

20:55

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HTV

Rat i gospodarske štete, ilustracija

Rat i gospodarske štete, ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska skromno trguje s Rusijom i Ukrajinom no naši vodeći izvoznici itekako su zabrinuti eskalacijom sukoba na istoku Europe i uvođenjem gospodarskih sankcija moćnoj velesili. Posebice je teško tvrtkama koje u tim zemljama imaju tvornice, predstavništva i razgranatu prodajnu mrežu. Mnoge kompanije već zbrajaju gospodarske štete zbog otežanog izvoza i prekinutog plasmana roba na ta golema tržišta. 

Na golemo tržište Ukrajine s 40-ak milijuna potrošača robu plasira stotinjak naših tvrtki. Vodeći je izvoznik riječka farmaceutska industrija, koja ostvaruje čak četvrtinu ukupnog hrvatskog izvoza.

- Imamo 60 ljudi u Ukrajini i prioritet nam je njihova sigurnost. Trenutno nemamo isporuka proizvoda u Ukrajinu, dok u Rusiju isporuke idu normalno. Samo što je je pala vrijednost rublja pa je i vrijednost biznisa pala, kaže direktor JGL-a Mislav Vučić.  

Solinski proizvođač autodijelova u Ukrajini ima dvije tvornice, proizvodnja nije stala, no zabrinutost raste. I brački proizvođač ribljih konzervi zaustavio je isporuke, baš kao i Podravka, koja na tim tržištama ostvaruje 6 posto prihoda.

- Šteta je limitirana samim udjelom ta dva tržišta u poslovanju. Ne bih rekao da je to nešto što bi moglo ugroziti poslovanje Podravke, ali naravno da nam žao gubitka bilo kojeg tržišta i bilo kojeg prometa, tvrdi Milan Tadić, član Uprave Podravke.

I Končaru, Rusija i Ukrajina, nisu ključna tržišta, iako onamo izvozi mjerne trasformatore i drugu opremu. Prema riječima predsjednika Uprave Gordana Kolaka - prihod Končara sa dva tržišta lani je iznosio 2 promila. Međutim, Kolak upozorava na sekundarne učinke - rast cijena sirovina i materijala, poremećaje u opskrbi i konkurentski pritisak u poslovanju.

Za Vladinu pomoć još je prerano - smatra ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Kaže kako naši poduzetnici traže alternativne kanale distribucije i zamjenska tržišta. Ako sve bude duže trajalo, najavljuje ministar - doskočit će se problemu.

Ukrajina je rijetka zemlja s kojom Hrvatska ostvaruje vanjskotrgovinski deficit. Potraje li rat dulje, bit će to novi udar na hrvatski izvoz koji je lani, unatoč pandemiji, zabilježio rast od nemalih 28 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!