Potražnja veća od ponude: Cijene nekretnina lete u nebo

25.11.2021.

07:00

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Cijene nekretnina u prosjeku su porasle šest posto

Cijene nekretnina u prosjeku su porasle šest posto

Foto: Dnevnik / HRT

Unatoč potresu i pandemiji na tržištu nekretnina i dalje je dinamično. Potražnja je veća od ponude pa cijene stanova i kuća u pojedinim dijelovima Hrvatske lete u nebo. Iako su to uglavnom iznimke, pretjerane cijene moraju se staviti u održive i realne okvire - poručili su sudionici 33. zagrebačkog Foruma poslovanja nekretninama.

Pomama za kvalitetnim stanovima i kućama diljem Hrvatske ne jenjava pa posla ima oko tisuću registriranih agencija za nekretnine. Čak i u izazovno vrijeme pandemije otvaraju se nove.

- Mislili smo - u ovo vrijeme kad se sve čini sivo i tmurno idemo nešto napraviti, i evo dobro nam ide. Da ima više novogradnje i stanova, mislim da bi još više prodavali, rekla je Nadica Hartmann, Marti's nekretnine.

Novogradnja je najveći mamac za kupce, no i dalje gradimo premalo stanova. U Zagrebu na godinu oko četiri tisuće, u cijeloj Hrvatskoj jedanaest tisuća.

- Kao agencija u ponudi imamo manje novogradnje nego starogradnje, to je općeniti trend, jer investitori prije nego počnu graditi imaju kupce. Što se tiče starogradnje, uspijevamo prodati one koje su realno procijenjene, poručila je Lana Mihaljinec Knežević, agencija Zagreb West.

Cijene nekretnina ove su godine u prosjeku porasle šest posto i kreću se od 1600 do pet tisuća eura po četvornome metru, ovisno o lokaciji.

- Nama je u interesu da se taj balon ne napuhuje, jer osim cijena stambenih nekretnina napuhuju se i cijene zemljišta, pa sve to dodatno poskupljuje cijeli proces, istaknuo je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

Vidimo da je sve veća razlika između tražene i realizirane cijene, što upućuje na poremećaj na tržištu. U Istri pri prodaji nekretnina cijene nisu presudne, jer kupaca ima napretek, posebice zbog skorog ulaska u schengenski prostor.

- Stanje na tržištu nekretnina u Istri je bolje nego ikada prije. Istrian hills, to su naša brda gdje imamo luksuzne kuće, vile s bazenima. Dosta ima naših kupaca iz Zagreba i Rijeke i jako je puno stranaca, Nijemaca i sve više Amerikanaca, dodao je Vlatko Mrvoš, agencija Proagent.

Znatniji pad cijena ne treba očekivati, poručuju sudionici godišnje konferencije o poslovanju nekretninama. Naglašavaju da su stanovi i dalje sigurna investicija i da petinu prometa ostvaruju strani kupci.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!