Predstavljeno deset najmoćnijih žena domaćeg gospodarstva

02.12.2021.

20:09

Autor: Zvjezdana Heina/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Žene u biznisu

Žene u biznisu

Foto: Zvjezdana Heina / IMS

U Hrvatskoj žene teže napreduju u poslovnom svijetu, ali sve ih je više na upravljačkim pozicijama, posebice u privatnim tvrtkama - čulo se na tradicionalnoj Liderovoj konferenciji "Žene u biznisu". Predstavljeno je deset najmoćnijih žena domaćeg gospodarstva.

Naše poduzetne menadžerice u izazovno pandemijsko vrijeme odlično vode posao. Titulu najmoćnije žene naše poslovne scene treći put nosi suvlasnica rastuće zagrebačke tvrtke.

- Bez obzira na COVID krizu imali smo rast prometa i profitabilnosti, uložili smo u dva nova brenda, izvozimo i vjerujemo da ćemo nastaviti rasti i iduće godine, govori Lada Tedeschi Fiorio, članica Uprave Atlantic Grupe.

Vukovarsko gospodarstvo naprijed vuče i tvornica lijekova i kozmetike čijim upravljačkim portfeljom od 300 milijuna eura upravlja skromna poduzetnica.

- To je kotač zamašnjak za cijelu privredu i svaki dan rastemo sve više, širimo se na strana tržišta. Puno je novca, truda i emocija uloženo zato što je to u Vukovaru, rekla je Jasenka Joukhadar, vlasnica Medical Intertradea.

Pravo je umijeće u pandemiji upravljati šarolikim poslom - od trgovine do ugostiteljstva, ali to uspijeva jedinoj dobitnici iz Koprivničko-križevačke županije.

- Svi smo u ovim životnim uvjetima koji od nas zahtijevaju brze reakcije, fleksibilnost. Ove godine smo malo oprezniji u razvoju i planiranju, ali iduća godina će biti godina stabilizacije poslovanja, istaknula je Daliborka Kranjčić, predsjednica Uprave KTC-a.

Uz podršku banaka i povoljne kredite lakše se posluje - dobro zna čelnica naše razvojne banke.

- U COVID-u smo odigrali značajnu ulogu. Od cijelog bankarskog sektora, mi smo dali 46 posto svih kredita na tržište, a HBOR ima samo dva posto zaposlenika cijelog bankarskog sektora, naglasila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Na Liderovoj konferenciji objavljena je i lista 300 najmoćnijih žena domaćeg biznisa.

- U vrijeme recesije žene na upravljačkim pozicijama postižu bolje rezultate i pokazalo se u mnogim slučajevima da su žene došle na čelne pozicije da vade kestene iz vatre, naglasio je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

Bilo bi dobro da je više žena na upravljačkim pozicijama u državnim tvrtkama. Sada ih je samo mizernih pet posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!