Programom razvoja sektora mljekarstva do 2030. do rasta proizvodnje

12.05.2023.

13:49

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija, mliječni proizvodi

Ilustracija, mliječni proizvodi

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Realizacijom Programa razvoja sektora mljekarstva do 2030. predviđa se povećanje ukupne proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj na oko 600 milijuna litara kravljeg te 8,4 milijuna litara ovčjeg i 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka, izvijestili su u petak iz Ministarstava poljoprivrede.


Napominju kako je ovoga tjedna ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala na radionici nacrta Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030., koja je održana u cilju razmjene informacija s dionicima sektora mljekarstva kao doprinos kvalitetnijoj izradi završnog teksta Programa.

Riječ je o Nacrtu dokumenta koji je izrađen nakon analize ključnih podataka, a prikazuje sektorske ciljeve, prioritete i mjere koji će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.

Vučković je istaknula važnost očuvanja mljekarstva u Hrvatskoj.

- Naši su ciljevi usmjereni na povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje i osiguravanje preradbenih kapaciteta, kazala je.

Navela je i kako uvažavajući važnost većih proizvođača, posebnu pozornost imaju mali proizvođači bez kojih nema vitalnih ruralnih zajednica, od kojih se neće odustati.

- Sektorski dijalozi važan su alat Ministarstva poljoprivrede, stoga i u izradi ovog Programa važan glas imaju proizvođači s kojima ćemo definirati preduvjete za jačanje hrvatskog sektora mljekarstva, rekla je Vučković.

Povećanje populacije stoke


Tako se realizacijom Programa predviđa povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg te 8,4 milijuna litara ovčjeg i 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Program je, kako navode iz Ministarstva, izrađenom u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. i Strateškim planom 2023. - 2027., a s ciljem podizanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20 posto do 2030. godine.

Kada je riječ o ovčarsko-kozarskoj proizvodnji, u istom razdoblju procjenjuje se rast vrijednosti za 65 posto.

Potencijal za razvoj


Iz Ministarstva napominju da iako imaju manji udjel u proizvodnji mlijeka, kozarstvo i ovčarstvo sektori su od kojih živi velik broj obitelji te posjeduju velik potencijal razvoja, posebice u kontekstu jačanja proizvodnje autohtonih zaštićenih proizvoda.

U priopćenju se navodi i kako će se na web stranici Ministarstva poljoprivrede uskoro kreirati posebna kategorija u kojoj će se objaviti cjelokupan nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine i dokumenti koji su bili podloga za izradu.

Također, predstavnicima sektora će se uputiti obrazac kroz koji će moći uputiti primjedbe i sugestije u cilju kvalitetnije izrade Programa koji će u sljedećoj fazi biti upućen i na e-savjetovanje za komentare šire javnosti.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!