Proizvodnja bučina ulja u ekspanziji, ali cijena raste

05.03.2022.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Bučino ulje

Bučino ulje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Proizvodnja bučina ulja u Varaždinskoj županiji je u ekspanziji - četrdesetak je registriranih proizvođača i stotine onih koji ulje proizvode za svoje potrebe. No cijena ulja raste.


Plastenici, ali i polja u Varaždinskoj županiji polako se pripremaju za proljetnu sjetvu. Dok su jedni na traktorima i koriste ovo povoljno vrijeme, drugi su krenuli put lokalnih uljara gdje iz "koščica" dobivaju kvalitetno "črno olje od tikve".

- 20 kila, očekujemo oko 12 litara. Za nas dosta. Mladi se s time ne bave, starih je malo, kaže Marija Blaži, Črešnjevo.

A ovdje u Strmcu Podravskom zatekli smo i Danicu Farkaš kojoj nije bilo teško prevaliti više od sto kilometara koliko je udaljena Virovitica.

- Dolazimo već šest godina, zadovoljni smo s preradom, s narudžbom..., kaže Danica Farkaš, Virovitica.

Uljare su pak u punome pogonu - prije sjetve moraju se riješiti viškova.

- Ako bude sve normalno, sjetva bi trebala biti krajem četvrtog mjeseca, a do onda ide prerada. Prošla je godina bila prosječna, nadamo se da će ova biti rekordna, kaže Danijel Patrčević, voditelj uljare.

Ali i ovo ulje prati trendove sveopćeg poskupljenja - kažu nam proizvođači.

- Deset kuna po litri smo podigli cijenu. Ukupn 110 kuna po litri, kaže Danica Farkaš.

- Cijena se već prošle godine nešto mijenjala, ali nama je interes da su kupci zadovoljni ali i da se mi pokrijemo s troškovima, kaže Danijel Patrčević.

Dodajmo da bi 2022. u Varaždinskoj županiji više od tisuću hektara polja trebalo biti pod tikvom, što nas vraća u rekordne godine prošloga stoljeća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!