Poljoprivrednike čeka najskuplja i najneizvjesnija sjetva

15.03.2022.

15:19

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Proljetna sjetva

Proljetna sjetva

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Poljoprivrednike čeka najskuplja i najneizvjesnija sjetva dosad. Poskupjelo je sve - gnojivo, sjeme, gorivo. I unatoč tomu što će im pomoći i država, strahuju što će biti s otkupnim cijenama. A one bi, da bi zaradili, morale biti mnogo veće nego dosad. Pandemija, inflacija, rat i poremećaji na tržištu ostavljaju traga na svim gospodarskim sektorima.


Ratari će ovog proljeća posijati kao i prošle godine. Povećanja nema jer su im ulaganja po hektaru narasla i do 6000 kuna.

- Mi ćemo kao otkupljivači, organizatori proizvodnje, otkupiti od njih sve količine ponuđenih njihovih proizvoda i to na vrijeme platiti, rekao je Ivan Pirić, voditelj kooperacije tvrtke Granolio.

- Pokazan je veći interes za sjetvom suncokreta koji nama kao hrvatskoj uljari sigurno ide u prilog, a mi kao i svake godine smo naravno zainteresirani za otkup svih količina suncokreta koji se u RH proizvedu, rekao je Relja Kovačić, izvršni direktor kooperacije i trgovanja tvrtke Žito.

Sjemena zasada ima dovoljno, ali je skuplje nego lani. Ono domaće znatno je jeftinije od uvoznog.

- Cijena se kreće od 2,7% do 15% uvećana ovisno o biljnoj vrsti. Najveći porast je kod soje, rekao je Goran Jukić, voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a.

Mineralna su gnojiva dosegnula cijenu koja nije održiva na tržištu. Pa Petrokemija više neće proizvoditi ureu i amonijak. No za proljetnu sjetvu ima ih dovoljno.

- U takvim uvjetima kada je plin 10 puta skuplji i kada poljoprivrednici obustavljaju kupnju mineralnih gnojiva, odlučili smo što prije na siguran način zaustaviti proizvodnju. Jer svaki radni dan u tim okolnostima dovodi do enormno visokih gubitaka, rekao je Damir Leko, direktor prodaje Petrokemije.

Unatoč postojećim okolnostima, tvrtka, ističu, ispunjava obveze prema kupcima, dobavljačima i zaposlenicima. Straha nema ni za građane.

- Što u našim skladištima dakle, što u strateškim robnim zalihama i pšenice i kukuruza će biti dostatno do ovih žetvi, odnosno berbe u jesen, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Kada nas čeka nova sjetva s mnogo nepoznanica. No jedno je sigurno, doba jeftine hrane je iza nas.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!