13:20 / 02.02.2021.

Autor: HRT

Reddit protiv Wall Sreeta

Reddit protiv Wall Streeta

Reddit protiv Wall Streeta

Foto: Studio 4 / HRT

Javnost se pita kako se Reddit opasno bacio u lov na srebro.  Prije svega, krenulo je s padom dionica najvećeg lanca prodavaonica video igara u Americi, GameStop, rekao je Željko Kardum, novinar gospodarske redakcije HRT-a u emisiji Studio 4.Brokeri su prije par mjeseci shvatili da se prodaja video igara seli online te da će GameStop propasti ili da će im zarada biti bitno manja. Tijekom pandemije taj se proces samo ubrzao s obzirom na to da su trgovine bile zatvorene, a brokeri su se kladili kada će se to desiti, govori Kardum i dodaje kako su brokeri ti koji zarađuju i kada dionica pada i kada raste.

- Društvene grupe na Redditu su rekle kako je besramno niska cijena po kojoj dionice Wall Street prodaje i oni su se odlučili udružiti i kupovati te dionice. Njihovim kupovanjem, cijene dionica su počele rasti, oni koji su se kladili da će dionica padati, a to su brokeri i veliki fondovi, počeli su gubiti novac, rekao je Kardum i dodao kako su to enormni gubici.

Nitko nije shvaćao koliku snagu mogu imati društvene mreže, istaknuo je.

Kardum je naglasio kako fenomenološki gledano, ovo što se dogodilo, je promjena načina funkcioniranja tržišta. Do sada su neprikosnoveni vladari bili veliki fondovi, a ostali su ih uglavnom slijedili.

- Reddit grupa do sad je skupila 3,8 milijuna članova, što nije zanemariva brojka, no stvarni broj kupaca nije moguće utvrditi i tu se našao u problemu i regulator, govori Kardum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!