Dva dana do predaje kandidatura za izbore

27.04.2021.

13:40

Autor: Studio 4/IMS/HTV/A.P.C.

Vesna Fabijančić-Križanić u Studiju 4

Vesna Fabijančić-Križanić u Studiju 4

Foto: HTV / HRT

U četvrtak u ponoć istječe rok za predaju kandidacijskih lista za prvi krug lokalnih izbora koji će se održati treće nedjelje u svibnju. Kandidati ozbiljnost svojih namjera moraju potvrditi prikupljenim potpisima. Neki su ih već predali, a do isteka roka je dva dana. O tome kakva je daljnja procedura, u Studiju 4 govori potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.  

Svaki birač može svoju podršku dati većem broju kandidata, rekla je Vesna Fabijančić-Križanić.


Dodala je da do DIP-a nisu stigli prigovori da je prikupljanje potpisa otežano zbog epidemioloških uvjeta. Smatra da propisane epidemioške mjere za prikupljanje potpisa ne bi trebale utjecati na samo prikupljanje potpisa.


- Broj potrebnih potpisa ovisi o veličini jedinice lokalne samouprave. Potpisi se prikupljaju 14 dana, od 16. travnja kada su počeli teći izborni rokovi i prikupljanje potpisa istječe 29. travnja u ponoć,  kazala je.  

Nije bilo prijava o sumnjivim radnjama tijekom prikupljanja potpisa, bilo je dojava kakve su uobičajene, ili nedoumica o obrascima koje treba primijeniti, uglavnom ništa što bi dovelo u pitanje taj dio izbornog procesa, rekla je.


- Zakon kaže da svi moraju imati jednake pretpostavke da se mogu kandidirati. To je ipak korištenje takvih resursa kakve neki od kandidata ne mogu imati, rekla je na pitanje mogu li se potpisi prikupljati u tvrtkama i na sličnim mjestima. Potvrdila je da je DIP obaviješten o takvom slučaju u Zadru, no kaže, nije prema tome postupao.


- Obaviješteni jesmo, a postupali nismo, niti bismo prema bilo kome postupali. Službena izborna promidžba kreće od objave zbirnih lista. Hoće li određene osobe biti kandidati, saznat ćemo kada liste budu pravovaljane, pa bi to bilo preuranjeno postupanje, objasnila je.


 Službena izborna promidžba počinje objavom pravovaljanih lista, znači u petak ili subotu, ovisno o tome kad se objave pravovaljane liste, potvrdila je.


O pravilima izborne promidžbe


- Kad se radi o izborima na državnoj razini, donose se pravila o postupanju medija koja imaju nacionalnu koncesiju. Ta se pravila ne primjenjuju na ove izbore, ali bi preporuka DIP- a bila da mediji ipak donesu svoja pravila kako bi izbirni sudionici bili u jednakom ili približno jednakom položaju, odnosno da unaprijed znaju pravila pod kojima će ih određeni mediji pratiti, napomenula je.


Birači će moći glasovati samo u mjestu prebivališta

Upitana bi li to mogao biti problem na potresom pogođenom poručju Sisačko-mosalavačke županije, istaknula je da je glasovanje u mjestu prebivališta zakonska odredba kad je riječ o lokalnim izborima. 

Objasnila je kako se zapravo provodi 1232 vrste izbora, i vrlo je teško izmjestiti glasovanje i osigurati da svi potrebni glasački listići budu npr. u Zadru ili u Istri. Prema podacima DIP-a, na području Sisačko-moslavačke županije oko 3000 birača ne može biti u  svojem mjestu prebivališta, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!