Ćelić: Ne stavljajmo obnovu u kontekst lokalnih izbora

29.01.2021.

10:50

Autor: I.Z.

default error photo

Sandra Benčić iz platforme Možemo kazala je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako smatra da primjena Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije ne izgleda dobro. Dodala je da u Zagrebu nakon deset mjeseci nakon snažnog potresa obnova još nije ni počela, te da je razočarana.

- Mi smo još prije mjesec dana dobili sva sredstva iz Europske unije za Fond solidarnosti, a natječajna dokumentacija za taj fond i za korištenje sredstava za obnovu javnih zgrada u Zagrebu još nije gotova, dodala je Benčić.

Poručila je kako je i razočarana zbog činjenice da se primjenjuje metoda najbržeg prsta za dodjeljivanja sredstava za obnovu. Ivan Ćelić iz HDZ-a rekao je da je legitimno pravo oporbe za propitkuje odluke, ali smatra da Vlada Republike Hrvatske i resorno ministarstvo čine sve od početka da bi se pristupilo kvalitetno konstrukcijskoj obnovi.

Dodao je da obnova neće trajati godinu dana, već više godina. Poručio je kako treba vjerovati struci. Benčić je apelirala na institucije koje se bave obnovom da se sva dokumentacija koja se traži od građana pribavlja od samih institucija, a ne od građana.

Naglasila je kako treba proglasiti i prirodnu katastrofu za područje Grada Zagreba, a ne samo za Sisačko-moslavačku županiju.

- Ne proglašavanje katastrofe za područje Grada Zagreba po meni predstavlja odnos HDZ-a prema Zagrebu i može se jasno iščitati što je za njih Zagreb i Zagrepčani, poručila je Benčić.

Svi zajedno trebamo raditi, bez obzira koje političke dresove ovog trenutka nosili.

Ivan Ćelić

Ćelić je rekao kako vjeruje da Benčić misli dobro, ali ne treba obnovu koristiti u kontekstu dolazećih lokalnih izbora.

- Nemojmo govoriti o stranačkim preferencijama nego treba govoriti o tome da se ljudi što prije vrate životu dostojnom čovjeku. rekao je.

Ćelić je istaknuo da administrativni problemi postoje, ali da je velika razlika između Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba. Poručio je da se država puno više treba angažirati na području Sisačko-moslavačke županije, te da je država pokazala mjerama kako vidi problem i da ga nastoji riješiti.

- Svi zajedno trebamo raditi, bez obzira koje političke dresove ovog trenutka nosili. Taj proces će trajati nažalost godinama, rekao je.

Dodao je kako je Sandra Benčić već ušla u predizbornu kampanju za lokalne izbore, te vjeruje da će to građani prepoznati. Ćelić je kazao da njegova intencija nije propitkivati što je bilo prije trideset godina već treba gledati sadašnje stanje i kako pomoći ljudima.

Istaknuo je da se događaju afere u HDZ-u, te ostalim političkim strankama prije samih lokalnih izbora, ali da je vodstvo HDZ-a podignulo letvicu visoko, te da ne toleriraju bilo kakve pogreške.

Ćelić je rekao kako stranka mora biti ispred pojedinaca, te da svatko mora biti odgovaran za svoje postupke. Benčić je kazala kako u HDZ-u ima u posljednje vrijeme dosta afera vezanih za političku korupciju.

Dodala je da predsjednik Vlade Andrej Plenković nije smio reći da se Žarko Tušek našao u grešci, već se radi o političkoj korupciji i pokušaju podmićivanja.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!