21:23 / 09.03.2021.

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Superluksuzne jahte za Nijemce iz Rijeke

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Da Hrvatska ima znanje i iskustvo kada je riječ o brodogradnji, potvrđuje i otvaranje jednog od najmodernijih inženjerskih centara u Rijeci. Vodeći njemački brodograditelj luksuznih megajahti odabrao je upravo taj grad u kojem će hrvatski inženjeri projektirati neka od najsofisticiranijih plovila.


U kolijevci riječke industrije, tzv. Industrijskoj ulici, gdje su se gradili prvi industrijski pogoni, stvara se nova gospodarska priča. Prostor je to u kojem će se na temelju znanja hrvatskih inženjera graditi superluksuzne jahte. Dok se prostor uređuje, tvrtka privremeno posluje iz Opatije.


- Radit ćemo onaj pametni dio posla. Rijeka je jedan od tri centara uz Bremen i Rensburg koji će pokrivati kompletan opseg dokumentacije za gradnju broda, kazala je izvršna direktorica Lürssen dizajn centra Kvarner, Teuta Duletić. Dodaje da u riječkom bazenu postoji "pull" od 800-1000 inženjera koji su radili za strane kompanije i brodogradilišta što znači da je na ovom području veliki kumulativ znanja. 


Zapošljavanje je počelo, trenutno je u timu 20-ak ljudi. Njih osam već brusi vještine u Njemačkoj.


- Oni imaju znanja i sad samo gledaju način funkcioniranja tvrtke. Kada treba uskaču u radna odjela, kreću na teren i upoznaju se s poslom, rekao je Aleksandar Vuković, voditelj ključnih kupaca u Lürssenu.


S obzirom na činjenicu da u Europi nedostaje inženjerskih kadrova, uspostavljena je suradnja s Tehničkim fakultetom u Rijeci.  


- To je velika prilika je da naši ljudi u svom okruženju rade na vrhunskim projektima, a ujedno se mogu educirati i u inozemstvu, kaže dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci Duško Pavletić.


Riječ je o tvrtki s gotovo 150 godina tradicije u brodogradnji. U sklopu centra radit će se i znanstveno-istraživački projekti te ukupno zaposliti 200 ljudi.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!