20:02 / 25.08.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT

Koliko će rasti cijene hrane?

Hrana u trgovini

Hrana u trgovini

Foto: Ilustracija / Pixabay

Poskupljenje hrane, ponajviše voća i povrća, ovo je ljeto neizbježna tema. Zbog turističke sezone povećana je potražnja, a suša i ekstremne vrućine smanjile su urod u Hrvatskoj, ali i na cijelom Sredozemlju. I globalni trendovi utječu na rast cijena zbog skupljeg goriva, sirovina i žitarica. Domaći proizvođači kažu da bi se cijene voća i povrća uskoro trebale stabilizirati, no upitno je što će biti s cijenom mesa i mlijeka. 

Nasadi rajčica u ovom stakleniku prostiru se na 5 hektara. Idealni su tu uvjeti za specijalne sorte, koje se na tržištu Hrvatske, Slovenije i Srbije već godinama prodaju po otprilike istim cijenama. Iako je, kaže Zvonimir Belić, ove godine sve poskupjelo, od papira i folije za pakiranje iz Italije do sadnica iz Nizozemske, i to od 20 do 40%.

- Ako je to neka refleksija na koronu koja će se kasnije stabilizirati, pokušat ćemo da to ne prebacujemo na našu cijenu. Ako će ostati tako i u daljnjem periodu, morat ćemo se i mi prilagođavati tome, rekao je Belić.

Na tržnicama su cijene, primjerice mahuna, znatno porasle, no u prosjeku su cijene povrća rasle od 20 do 30%. Smirivanje rasta cijena očekuje se nakon turističke sezone.

- Smanjit će se vjerojatno potražnja za proizvodima, doći će do stabilizacije, doći će neke nove kulture u berbu, doći će kao i uvijek do uvoza, znači stabilizirat će se cijene sigurno, ne predviđamo neke ekstremno visoke cijene hrane, rekao je Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Poskupljenje stočne hrane i goriva ugrožava mljekare i svinjogojce, koji do sada nisu dizali cijene.

- Poremećaji jesu veliki, u mljekarstvu i svinjogojstvu u ovom trenutku pogotovo, i ministarstvo poljoprivrede, odnosno hrvatska Vlada, razmatraju mogućnost daljnjih pomoći kroz određene vrste potpora unatoč ograničenjima iz proračuna, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Na globalnoj razini, kaže Zvjezdana Blažić, bilježi se usporavanje rasta cijena, no trendovi iz Europske unije velikim dijelom diktiraju cijene u Hrvatskoj.

- Kada gledamo kakva je situacija u Europskoj uniji, bio je znatno veći porast cijena nego što je u Hrvatskoj, i mesa i mlijeka, ne samo voća i povrća. Sljedeći taj trend moglo bi se desiti da i kod nas dođe do povećanja cijena, objasnila je Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivrednu i prehrambenu industriju.

Europski i globalni trendovi ponude i potražnje te klimatske promjene utječu danas na svaku proizvodnju, pa tako o njima ovisi i cijena naše paprike, mahuna, krumpira ili rajčice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!