Stiže zabrana prodaje uređaja koji imaju ugrađene kvarove

14.05.2023.

17:22

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Potrošački kod/P.F./HRT

Popravak uređaja

Popravak uređaja

Foto: Potrošački kod / HRT

Europska unija uvodi obvezne oznake o trajnosti uređaja. Novim zakonom zabranit će se prodaja uređaja koji imaju ugrađene kvarove te osigurati njihovo dulje trajanje, veća mogućnost popravaka, poboljšanje oznaka o održivosti proizvoda i jeftinije i dostupnije rezervne dijelove. 

Više od tri četvrtine građana Unije radije bi popravilo neispravne uređaje nego kupilo nove, no to nije uvijek jednostavno. Istraživanja su pokazala da više od 80% hrvatskih potrošača smatra da je popravak neisplativ zbog skupih rezervnih dijelova i manjka servisa. Čak 90% njih ima loša iskustva s uređajama koji se često kvare nakon isteka jamstva.

Potrošači u Europskoj uniji često se žale da im se kućanski uređaji kvare i prije nego što očekuju. Istraživanja pokazuju da 94% građana smatra da su uređaji kupljeni prije 20 i više godina trajali dulje nego danas. Čak ih 60% vjeruje da je vijek trajanja uređaja ili određenih dijelova unaprijed programiran.

Prema istraživanju, najviše se kvare mobiteli, perilice i televizori, i to između druge i treće godine korištenja, što se često podudara s istekom obveznog jamstva. Zoran Stašević u servisu radi već 30 godina. Najčešće popravlja televizore za koje je i sam primijetio da se kvare brže i više nego prije.

Zbog uštede na materijalima i masovne proizvodnje kvaliteta uređaja sve je lošija, ističu iz Udruge potrošača.

Potrošači u EU-u spremni su izdvojiti više novca za uređaj koji će trajati godinu ili dvije dulje.

Dio kupaca radije kupuje novi uređaj nego popravlja stari, što dugoročno nije održivo ni za građane ni za okoliš. Taj koncept kupi-troši-bacaj neodrživ je i morao bi se mijenjati. A da bi se potrošači češće odlučili na popravak, treba osigurati i financijske poticaje, kao što je to već slučaj, primjerice, u skandinavskim zemljama.

Nabava novih uređaja velik je izdatak. Nitko ih ne kupuje samo zato što mu se sviđa novi model uređaja, kako to često navode proizvođači. Usto, ne proizvodi se dovoljno rezervnih dijelova pa kupci i zbog toga nisu u mogućnosti popravljati uređaj.

U Rezoluciji koju je prihvatio Europski parlament navodi se kako potrošačima treba omogućiti da prilikom kupnje dobiju informacije o očekivanom trajanju proizvoda i mogućnostima popravka, što će im uvelike pomoći pri donošenju odluke o nabavi određenog proizvoda.

Jedna od novina koja će se uvesti novim zakonom EU-a oznaka je zajamčene trajnosti uređaja, koja će biti obvezna i ista u cijeloj Europi. Potrošači će novim zakonom biti bolje zaštićeni od lažnog reklamiranja i bolje informirani o tome koji proizvođači proizvode dugotrajnije i kvalitetnije uređaje.

Dio je to nove Direktive o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koju je europarlamentarka Biljana Borzan glavna pregovaračica.

Na ovu temu u emisiji potrošački kod gostovali su Marina Novaković Matanić, Udruga za zaštitu potrošača Grada Karlovca - Korana te Slobodan Školnik, stručnjak za maloprodaju.

Više doznajte u emisiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!