21:04 / 07.07.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/Zvjezdana Heina

Svjetski dan čokolade

Svjetski dan čokolade

Svjetski dan čokolade

Foto: HRT / Dnevnik

I slatko prije kraja ovog dijela Dnevnika - Svjetski je dan čokolade, omiljene delicije, koja je uz ribu i duhan naš najvažniji izvozni poljoprivredno-prehrambeni proizvod. Uz poznatu snažnu industriju, u Hrvatskoj je sve više malih proizvođača koji ručno izrađenim ružičastim, zlatnim pa i etičnim čokoladama osvajaju inozemne kupce.

Čokolada s jadranskom soli, lavandom, ružinim laticama ili slavonskim lješnjacima posebnost je sesvetske čokoladnice. Ružičasta čokolada najveći im je pothvat, a najzahtjevniji izvoz u Japan.

- To je jedan klijent koji je dugotrajno s nama, COVID smo iskoristili za unutarnje radove kako bi napredovali i sad je naša mogućnost proizvodnje dosta velika, ambicija je izvoz u Amerku i pojačati prisutnost u Kanadi i Australiji, rekoa je Fran Reizl, direktor marketinga, Reizl Chocolates, Sesvetski Kraljevec.

- Slatki proizvodi naših velikih i malih proizvođača prodaju se po cijelom svijetu. Kupuju ih hotelijeri i butik trgovine te ne čudi da nam je čokolada uz ribu i cigarete postala kraljica izvoza poljoprivredno-prehrambenog sektora, izvijestila je Zvjezdana Heina.

Sve organsko hit je u svijetu pa su naši proizvođači razvili i etičnu čokoladu.

- Najviše uzgajivača kakaovca u Africi i Južnoj Americi, poznato je, rade u uvjetima koji nisu baš jako dobri, djeca se izrabljuju i žene i mi pazimo koja sirovina ulazi u našu čokoladu kako bismo zapravo opravdali i tu kvalitetu i etičnu komponentu, dodaje Reizl.

Slatke delicije stvaraju i vrijedne ruke osoba s invaliditetom u križevačkoj čokoladnici. Novi pogon osigurao je zamah proizvodnje i nova zapošljavanja, tjedno mogu proizvesti dvije tone čokolade.

- Mi proizvodimo puno personalizirane čokolade za razne tvrtke,u pregovorima smo sa lancem hotela Valamar 3.40. a voljela bih na europsko tržište proširiti našu ponudu baš zato što je ta ručno rađena artisan čokolada prepoznata vani, navodi Alemka Lončar, direktorica Hedone, Križevci.

Takvom hedonističkom užitku malo tko može odoljeti pa na Svjetski dan čokolade darujmo najdražima vrhunsku, domaću čokoladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!