Hotelijeri se hvataju za glavu: Nude 15 eura po satu, ali nitko ne želi čistiti

25.04.2023.

17:21

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Lov na čistačice započeo

Lov na čistačice započeo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Turistički djelatnici su sada u proljeće u pravom "lovu" na čistačice. Hotelijeri, i naročito vlasnici apartmana, hvataju se za glavu jer ih je jako teško naći. Plaće, to jest satnica su im i više nego pristojne. Za tri sata čišćenja, primjerice, dvosobnog apartmana, dobije se i do pedeset eura. Znači, po satu i više od 15 eura. Još malo pa će satnica čistačica dostići satnicu, također, tako traženih, IT-ovaca. Učitelje su već vjerojatno i "prešišale".

Gospođa Jelena je u mirovini. S obzirom na iznos mirovine, kaže, mora raditi četiri sata na dan preko servisa i zadovoljna je uvjetima. U zadarskom servisu za čišćenje telefon stalno zvoni. Nude čišćenje vila s bazenom, ureda, apartmana. Još nisu sastavili cijeli tim za ljeto.

- Mi smo još uvijek u potrazi za čistačicama. Nama još sigurno treba pet stalnih čistačica i trebat će još sigurno deset do dvadeset žena, koje bi radile honorarno, izjavila je Kim Dumičić, odjel za ljudske resurse servisa za čišćenje.

Čistačica niti za lijek

Cijenu po satu dižu iz godine u godinu jer to je zakon tržišta. Čistačice se često traže, a nema ih dovoljno.

- Potražnja čistačica je veća u ovoj godini i naravno one se više traže. Sad je već došlo do toga čak i prošle godine da više one postavljaju uvjete nego mi, dodala je Dumičić. 

U zadarskom butik hotelu, nakon prošlogodišnjeg lošeg iskustva sa sobaricama i čistačicama, ovaj su se put, moglo bi se reći, snašli.

- Prošle godine bi rekla da nije bilo niti za lijek. Ove godine čak se nešto i javljaju na natječaje. Jedino to mogu reći, mi smo mali hotel, to nisu velike brojke, kazala je Mladenka Štura, direktorica zadarskoga hotela.

Pitate li Zadrane na ulici, velik broj njih reći će da iznajmljuje apartmane. Većina ih sama čisti, odnosno cijela obitelj.

Mlada Maja studira turizam u Zadru. Zasad je bezbrižna, ali svjesna da će jednog dana, kada se nađe na tržištu, njezina plaća možda biti i manja od one trenutačno tako traženih čistačica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!