Turistički rezultati sve bliži rekordnoj 2019.; Nedostaje radne snage, investicije sporije

19:53 / 06.12.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/ Ivana Nežić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Ministrica Nikolina Brnjac/Dubrovnik

Ministrica Nikolina Brnjac/Dubrovnik

Foto: Patrik Macek/Grgo Jelavic / PIXSELL

Vodeće hotelske grupacije poslovnim se rezultatima ozbiljno približavaju onima iz rekordne 2019. Ohrabruje i broj fiskaliziranih računa u tom sektoru u prvih 11 mjeseci, vrijednih gotovo 9 milijardi kuna. To je čak 124 posto više nego lani i skromnih 0,3 posto više od rekordne 2019., istaknuto je na 23. Kongresu hotelijera kojima su najveći izazov usporene investicije i nedostatak radnika.


Nedostaje radne snage


Hotelijeri su s dvostruko više gostiju nego lani itekako zadovoljni. Turistički smo pobjednici na Mediteranu, kažu, no izazova ima.


- Ta situacija sa radnom snagom prouzroči će rast troškova. Mi smo radili procijenu za sljedeću godinu, nama će se negdje oko 30 milijuna dodatnog troška dogoditi u odnosu na 2019., rekao je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre.


- Moram priznati da idemo ozbiljno prema tržištima radne snage van Hrvatske jer se bez toga više ne može, rekao je Goran Fabris, predsjednik Uprave Jadrana.


Turističke su kompanije, upravo zbog nedostatka radnika, propustile zaraditi oko 750 milijuna kuna.


- Treba nam puno fleksibilniji sustav zapošljavanja, čekati na radnu dozvolu dva tri mjeseca nije primjereno ovim vremenima, kaže Veljko Ostojić, predsjednik UPUHH-a i direktor HUT-a.


- Što se tiče kvalificirane radne snage, velik naglasak želimo staviti na domaći bazen radne snage. Ukinuli smo kvotni sustav i sada se puno lakše može dovesti radna snaga u Hrvatsku, tvrdi Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Zabrinjava zastoja investicija


Uz inflaciju te rast cijena energenata i hrane hotelijere zabrinjava i zastoj investicija.  


- Na svima vama je da pripremite dobre projekte, da budu u skladu s uvjetima zelenog i digitalnog da bi mogli ići u smjeru kvalitetnog, odgovornog i i održivog turizma, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


Naša vodeća turistička kompanija nemalo ulaže u vrijedan ekološki projekt na Hvaru.


- Valamar je najavio pola milijarde ulaganja tu ćemo realizirat naš novi proizvod Places by Valamar za mlade i razvijamo projekt održivog eko ljetovališta koje će udovoljiti zahtjevima odgovornog poslovanja, kazao je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviera.


Prije pandemije u turizam se na godinu ulagalo oko milijardu eura i bilo bi dobro da takvim tempom i nastavimo.

Advent u Rovinju

U Rovinju, gradu koji je ovogodišnji šampion turizma, upaljene su božićne lampice. U blagdanskom ugođaju tako će do siječnja uživati i domaći i strani gosti.

- Najave za nadolazeće blagdane su zasad jako dobre, iako za sad nema previše stranih gostiju ovdje, na ulicama su većinom domaći. Lampice su se upalile tek danas, a 15. prosinca kreću s radom adventske kućice, pa se nadaju da će to privući goste, izvijestila je novinarka Ivana Nežić za Dnevnik HTV-a.

- Za božićne i novogodišnje praznike očekujemo između 3,5 i 4 tisuće gostiju, bit ćemo na nivou rekordne 2019. godine, možda nešto manje. Bit će otvorena četiri najveća hotela, ali bit će otvoreni i manji hoteli, i manji privatni obiteljski smještaji, tako da očekujemo stvarno dobre rezultate, najavila je Iva Damuggia, Turistička zajednica Rovinja.

- Pripremili smo prigodni program koji će trajati od 15. prosinca sve do 9. siječnja, bit će postavljene adventske kućice uzduž rovinjske rive i na glavnom gradskom trgu, imat ćemo i program za djecu u kazalištu Antonio Gandusio, bit će tu i sportskih događanja, tako da će biti ponešto za svakoga. Gosti i domaći moći će kušati gastronomske delicije na adventskim kućicama, a sve će biti popraćeno uz nastupe rovinjskih glazbenika, svaki dan imat ćemo prigodni program, tako da pozivamo sve da dođu u Rovinj za blagdane, dodala je Damuggia.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!