16:38 / 10.06.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Klara Dujmović/E.P.C.

Turističkim vlakićem kroz Novigrad do kušanja vina

Turistički vlakić u Novigradu Istarskom

Turistički vlakić u Novigradu Istarskom

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Maslinarstvo i vinarstvo istarski su aduti u turizmu. Zato su u Novigradu odlučili spojiti sunce, more i enogastronomiju. Osmislili su i način kako da gosti bezbrižno uživaju u vinskoj ponudi, o čemu javlja Klara Dujmović.


Polazna stanica turističkog vlakića je novigradska lučica, a zatim se a zatim kroz grad i uličice, vozi put vinograda i podruma, do vinara i prvoga kušanja vina.


- Prvi smo put na ovakvom izletu, sviđa nam se ideja, sviđaju nam se vina. Ovo je izvrstan način da bi se za proveo ovako lijep i sunčan dan,  kaže Dimitrij, gost iz Rusije. 


Za vinoljupce je ovakav izlet otkriće, a za vinare dobra reklama.


- Ono što je za nas najbolje jest dobiti ljude kroz naš pdorum. Da ljudi znaju gdje smo, da nas nađu, jer nismo u centru Novigrada, rekao je vinar Paval Antonić

  

Vlakić vozi do drugih novigradskih vinarija. Tu se vino radi poštujući tradiciju.  


- Većinu prodamo na kućnom pragu. Sa restoranima je borba, a ovi posjeti su najbolji način. Gost direkt proba, ako mu se svidi, kupi i odnese, izjavio je vinar Alen Demark.

 

A gosti će odnijeti i mnogo pozitivnih uspomena.  Baš poput veselih dama iz Austrije, koje su na odmoru željele upoznati enogastronomsku ponudu i tradiciju Novigrada.


- Osjećamo se dobrodošlo. Vidjele smo prekrasne krajolike i kušale izvrsna vina. Svi su ljubazni i sigurno ćemo se vratiti, kaže gospođa Lesli


Sezona je tek počela. Vinari se nadaju da će biti bolja od lanjske te da će u njihovim pordumima biti više gostiju.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!