Tvornica dijelova za vodeće svjetske avio kompanije u Jakovlju

24.04.2021.

07:00

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik 3/P.F.//HRT

Gradi se tvornica u Jakovlju

Gradi se tvornica u Jakovlju

Foto: Dnevnik / HRT

U pandemiji su mnoga ulaganja zamrla no austrijski investitor u većinskom kineskom vlasništvu u Jakovlju ubrzano gradi tvornicu dijelova za vodeće svjetske avio kompanije. Nova greenfield investicija vrijedna 33 milijuna eura potaknula je i nove ulagače za ulazak u poslovnu zonu nedaleko Zagreba.

Postavljeni su temelji tvornice koja će proizvoditi skupe avio dijelove za Airbus, Boeing, Rolls Roys. Austrijska aeronautička tvrtka u vlasništvu kineske aviokompanije AVIK, Hrvatsku smatra vrijednom ulaganja.

-  Za nas je to strateška lokacija, udaljena od matične tvrtke samo 4 sata automobilom. Računamo na visokoobrazovane i stručne hrvatske radnike koji će razvijati poslovanje naše prve inozemne tvornice, rekao je predsjednik Uprave FACC Hrvatska Kurt Pieringer.

Pandemija je i Austrijancima smanjila narudžbe, no od investicije i naših kooperanata nisu odustali.

- Malo smo reducirali projekt, no sve tri faze planiramo dovršiti za dvije do tri godine, dodao je Pieringer.

Profitirat će i općina Jakovlje s povećanim prihodima nužnim za modernizaciju infrastrukture. Dolazak Austrijanaca u poslovnu zonu privlači i druge ulagače.

- Gradit će se jahte, dolazi nam tvrtka Lanac iz Zaprešića, otvara se proizvodni pogon u kojem će se graditi proizvodi od fine keramike i dolazi nam skladišni prostor za boje u prahu, navodi načelnica Općine Jakovlje Sanja Borovec.

Samo austrijska tvornica zaposlit će 600 radnika koji se već traže.

Proizvodnja dijelova za vodeće avio kompanije kreće početkom prosinca, a prvih 100 radnika uskoro će krenuti na šestomjesečnu obuku u Austriju.

U zagrebačkoj županiji proizvode se i dijelovi za Mercedes, gradit će se Rimčev kampus pa se i školstvo prilagođava potrebama industrije.

- Zagrebačka županija gradi regionalni centar kompetentnosti gdje će kroz strukovno obrazovanje školovati kadrove za industriju 4.0, rekao je župan zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Kvalitetni radnici naš su adut u privlačenju stranih ulagača koji su u naše gospodarstvo uložili 33 milijarde eura, čak petinu upravo austrijski investitori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!